LIFESTYLE

Sate de poveste unde o casă costă mai puțin decât un Logan

Departe de forfota orașului, în sânul naturii lângă o căsuță din povești, o ieșire la iarbă verde pare un vis frumos la care mulți se gândesc, mai ales la sfârșit de săptămână.

Dacă privim prețurile, ar fi chiar un moment bun de investiție într-o proprietate la țară, asta însemnând undeva nu departe de Timișoara. Oferta este chiar bogată, prețurile mici, iar dacă există pricepere la negocieri, se poate pune mâna cu ușurință pe un chilipir.

În fiecare localitate există cel putin 2-3 case de vânzare. Cele mai multe sunt case scoase la vânzare de copiii plecați la oraș sau prin străinătate, după ce bătrânii, rămași singuri acasă, s-au stins.

Exceptându-i pe cei care cer dar nu primesc prețul cerut…se poate ajunge la chilipiruri, care pornesc de la 4-5.000 de euro și ajung pana la 15.000 de euro pentru căsuțe modeste, dar decente și absolut suficiente pentru un orășean care visează doar la un colț de „țară” unde să poată trage la final de săptămână și să se bucure de liniște și aer curat.

Distanța, deși este importantă la achiziția unei case de vacanță, nu mai este un criteriu esențial. Spre exemplu, pentru satele de pe valea Begheiului, județul Timiș, apropierea de autostrada a adus un nou val de locuitori ocazionali, deoarece sunt mult mai accesibile. Tot mai mult este luată în calcul așezarea, care trebuie să fie una liniștită și, pe cât posibil, pitorească.

Exista zone devenite clasice pentru case de vacanță, cum ar fi Garana, zona Surduc, zona Charlottenburg-Altringen-Bogda, Cheile Nerei – Sasca Montana, însă asta se traduce și în prețuri mai mari cerute de vânzători.  Avantajul e că sunt zone mai active, care la sfârșit de săptămână se repopulează cu turiști sau proprietarii caselor de vacanță.

Zolt, Timiș. 100 km. Avantajul acestui mic sat este ca se află la câțiva kilometri de Lacul Surduc unde, vara, se poate ajunge repede pentru plajă și baie. O casă pornește de la aproximativ 9.000 de euro.

Igris, Timiș. 65 km. Nu doar la munte se găsesc locuri pline de farmec ci și în pusta bănățeană. Un astfel de loc este satul Igriș, aflat în lunca Mureșului. La doi pași de plajă, aproape de zona protejată, iubitorii de natură pot regăsi liniște, pot face drumeții în natură și, de ce nu, cu barca. Prețul unei case pornește de la 7-8.000 de euro, scrie opiniatimisoarei.ro