LIFESTYLE

Scandalos! Creșterea indemnizațiilor veteranilor de război, raport de respingere în comisia de specialitate

Patriotismul e la mare căutare printre aleșii noștri, cei care ocupă locurile din față la orice sărbătoare națională și nu se sfiesc, adesea, să declare, cât de mult îi apreciază pe cei care au luptat România de astăzi. A mima patriotismul e una, a fi patriot, e cu totul altceva.  Căci patriotismul zgomotos nu este un patriotism curat, scria cu mai bine de 100 de ani în urmă prozatorul Gheorghe Brăescu. Pesemne, că și atunci, ca și acum, a declara că ești patriot nu însemna că în sufletul tău și-au făcut loc eroii în viață (încă) ai neamului românesc.

O demostrează dezinteresul aleșilor pentru cei pe care ar trebui să-i prețuim mai mult decât pe oricare semen de-al nostru. Mai ales că sunt atât de puțini și se sting pe an ce trece, în aceeași tăcere și cu aceeași demnitate, ca și cu zeci de ani în urmă, când luptau pentru o țară liberă și pentru un grai românesc.

Ultima ispravă a aleșilor o reprezintă raportul de respingere dat marți, 28 ianuarie 2020, în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților  pe proiectul de lege prin care indemnizațiile invalizilor, veteranilor și a văduvelor de război ar urma să crească anual cu 100% din rata inflației de pe anul precedent, informează http://mediafax.ro/.

Proiectul propus de deputatul PNL Florin Roman, care nu s-a prezentat în fața comisiei pentru a-și susține initiativa legislativă, prevede modificarea articolului 1 din Legii nr.49/1991 privind acordarea de indemnizații si sporuri invalizilor, veteranilor si văduvelor de război. Astfel, potrivit proiectului de lege, la acel articol se introduce un nou alineat la  care prevede că: “(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei realizata pe anul precedent”.

Potrivit sursei citate,  președintele Comisiei pentru Munca a Camerei Deputatilor, Adrian Solomon, a constatat ca există deja un raport preliminar negativ emis de Comisia pentru Aparare iar Guvernul nu sustine majorarea,

Conform legii in vigoare, invalizii de război primesc, lunar:

-1.500 de lei – marii mutilati și cei incadrati in gradul I de invaliditate;

-1.000 de lei lunar – cei incadrati in cadrul II de invaliditate;

-600 lei- cei incadrați în gradul III de invaliditate;

De asemenea, veteranii de razboi  (cei care nu sunt încadrați într-un grad de invaliditate), primesc 600 de lei lunar, aceeași sumă primind-o și vaduvele de razboi, daca nu s-au recasatorit.

De precizat că raportul Comisiei pentru Muncă, ca și cel al Comisiei de Apărare, are caracter consultativ. Proiectul a fost adoptat pe 2 octombrie de către Senat, in calitate de prim for legislativ sesizat, si urmeaza sa fie trimis in plenul Camerei Deputatilor pentru votul final.

Rămâne de văzut dacă acest proiect va fi adoptat, ca mai apoi să fie trimis Președintelui spre promulgare.

Păcat că se sting veteranii de război fără ca țara să le onoreze faptele de arme. Sunt sigură că peste ani, vom privi înapoi cu rușinea faptului că nu am știut să-i apreciem cât încă aceștia se aflau printre noi. Rușine să ne fie!!!

Sursă foto: Instituția Prefectului BN/Mihaela Ivan