ACTUALITATE, LIFESTYLE, ECONOMIC

Schweighofer amendată și lăsată fără lemn de sute de mii de euro de către Justiție!

Tribunalul Alba a decis, în mod definitiv, menținerea amenzii și a confiscării a 3.500 de metri cubi de lemn, pe care compania HS Group (mai cunoscută sub fosta denumire de Holzindustrie Schweighofer) încerca să-i expedieze, la sfârșitul anului 2019, printr-o șmecherie de tip cartel (pentru evitarea plății impozitului pe profit în România), în Japonia, Kuweit și Arabia Saudită.

Mihai Goțiu: Nu valoarea amenzii în sine, nici cantitatea de lemn confiscată sunt cele care atrag atenția în acest caz (deși nu sunt de neglijat- e vorba de lemn procesat în valoare de sute de mii de euro), cât, mai ales, câteva paragrafe din motivarea instanței, din care citez: “Protecția mediului înconjurător este o obligație de la care nu se mai poate sustrage nimeni, dacă omenirea dorește ca viața pe planetă să continue fără producerea unor dezastre ecologice de mare amploare (…) În calitatea sa, de mare procesator de material lemnos, petenta intimată are obligația respectării cu strictețe și fără nicio abatere, a actelor normative mai sus menționate și care reglementează diferite aspecte ale activității pe care o desfășoară.”

Recunosc, când am citit motivarea, semnalată de jurnalistul Andrei Ciurcanu, am rămas fără grai. Pentru că am niște amintiri dezamăgitoare legate de primele sesizări pre care le-am făcut la Curtea Constituțională a României, pe legi care încălcau flagrant dreptul la mediu sănătos, dar și din timpul discuțiilor pentru înființarea DNA-ului Pădurilor.

Într-un asemenea context, să aflu că avem judecători care înțeleg gradul de pericol social al faptelor care au legătură cu distrugerile de mediu chiar e un lucru care îmi face ziua senină. Cartelurile Mafiei Pădurilor să ia aminte. Cu asemenea magistrați și cu tot mai mulți cetățeni care se implică, zilele lor sunt numărate!