DIN TRANSILVANIA

Scrisori din război: ,,Dumnezeu știe ce soarte vom mai ajunge și care vom mai scăpa cu viață…”

Războaiele au schimbat viețile a milioane de oameni. Pe unele le-au curmat departe de pământul strămoșesc, obligând copiii să trăiască fără tată, mamele fără copii, surorile fără frați. În timpul războaielor, orice veste primită de la cel care a plecat pe front era de neprețuit. La fel și scrisoarea primită de cel de pe front de acasă, care se spune că era purtată al piept deoarece se considera că aceasta acționează ca un talisman și ferește pe cel ce o poartă de gloanțe.

Scrisori emoționante, de pe frontul Primului Război Mondial, sunt publicate zilele acestea de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud în cadrul proiectului online ,,Comori din Arhive”. Astfel, un pasaj din scrisoarea soldatului Iulius Coroi (1915) redă trăirile de neînchipuit ale celui ce și-a lăsat casa părintească și a plecat la război.

 ,,Ne-nstrăinăm de pe plaiurile noastre departe de căsuțele noastre dragi și departe de ai noștri copii, părinți, prieteni și cei dragi. Și, D-zeu știe ce soarte vom mai ajunge și care vom mai scăpa cu viață de pe acele locuri străine. Avem nădejdea fermă în Cel Atotputernic, că doar ne-a milui cu o pace cât mai iute. De acum se umple paharul suferințelor și când î-l vor bea, cine știe de nu va fi amarul din el venin otrăvitor. Până la altă ocazie, cu drag, Iulius Coroi.

Sursă foto: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, copac, în aer liber şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, copac, cer şi în aer liber

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.