Adrian Cioroianu opinii
OPINII

Scurt mesaj… diplomatic!

Autor: Adrian Cioroianu
Dragi prieteni reali sau virtuali,
Câteva precizări pentru aceia dintre voi interesați de anunțurile recente (și altele viitoare) al Ministerului de Externe privind rechemarea unor ambasadori români:
● „numirea” și „rechemarea” sunt cele două formule diplomatice pentru bornele firești ale unui mandat, adică începutul și finalul unei misiuni anume, pe lângă un stat, o organizație etc.;
● rechemarea unui ambasador se face cu 90 de zile înainte de finalul efectiv al misiunii sale (timp în care are o serie de întâlniri oficiale, protocolare, formale sau informale), după cum numirea unui ambasador nu înseamnă prezentarea lui imediată la post, ci tot după o serie de etape obligatorii (cererea acordului țării gazdă, pregătirea internă etc.);
● în mod normal, în statele democratice mandatul unui ambasador este de +/- 4 ani, în funcție de calendarul politic intern al fiecărei țări (sau de urgențele, necesitățile etc. dintre spațiu sau altul).
În aceste condiții, eu însumi, intrat în cel de-al 6-lea an de misiune ca ambasador delegat permanent la UNESCO, îi asigur pe toți prietenii reali sau virtuali (și în primul rând pe cei care m-au numit, evident) că voi reprezenta România și în lunile următoare (până în decembrie anul curent) cu aceeași plăcere și onoare cu care am făcut-o de la numirea mea aici, la final de aprilie 2015.
În decembrie a.c. voi face public un bilanț de care sunt mândru și, deasemenea, voi anunța parte din propunerile de viitor pe care le-am primit sau proiectele pe care le am în vedere.
În rest, cum se spunea în actele regale ale României, „La toți de față și viitori, sănătate!”