ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, OPINII, Uncategorized

Se cer insistent alegeri în două tururi de scrutin

Recentele alegeri au adus în fruntea comunităţilor primari votaţi de un număr jenant de electori (în unele cazuri de aproximativ 8%)  arătând, încă o dată, că legea alegerilor locale are mari deficienţe.

Motiv pentru care au apărut, din nou, voci, atât ale societăţii civile, cât şi ale partidelor politice, prezente sau nu în Parlament, care solicită schimbarea imediată a Legii alegerilor locale astfel încât edilul să fie ales în două tururi de scrutin:

“Astfel, noii primari din Craiova sau Târgu Jiu, orașe importante din România, au fost aleși de 8,14% și respectiv 8,64% dintre cetățeni, ceea ce este inadmisibil. USR susține ferm schimbarea legii de organizare a alegerilor locale într-un singur tur și revenirea la două tururi de scrutin, astfel încât primarii să fie cu adevărat reprezentativi pentru localitățile pe care le administrează.

Alegerea primarilor într-un singur tur este doar unul din multiplele puncte problematice ale legislației electorale românești. De aceea, USR a depus o solicitare oficială încă de la mijlocul lunii mai pentru reînființarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral care să actualizeze legislația în domeniu. Considerăm că este în interesul tuturor cetățenilor și democrației românești în general ca sistemul electoral sa fie dezbătut și ajustat într-un mod unitar și cu suficient timp în avans pentru a putea fi implementat corespunzător la următoarele alegeri.”, susţine Uniunea Salvaţi România într-o postare pe Facebook.