ACTUALITATE, LIFESTYLE

Se fac înscrieri pentru posturi de soldat/gradat profesionist în Armata României

Ministerul Apărării Naționale anunță începere procesului de recrutare pentru încadrarea unor posturi de soldat/gradat profesionist, seria 2020, în 28 de județe și în municipiul București. Înscrierile pot fi făcute online și telefonic, până la data de 29 aprilie, candidații fiind planificați să susțină probele de selecție aptitudinală generală după încetarea stării de urgență în țara noastră.

La nivel național sunt disponibile 2810 locuri, lista acestora pe județe poate fi consultată la următorul link: https://dmru.mapn.ro/…/f…/upload/files/2020/posturi–sgp.pdf.

Potrivit MApN, criteriile de recrutare sunt următoarele:

 • vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 50 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;
 • absolvent cel puţin al învăţământului general obligatoriu (10 clase);
 • permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C, eliberat de către autorităţile române – doar pentru arma “auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma “geniu”;

În Bistrița-Năsăud sunt disponibile 204 locuri (la unitățile militare din Bistrița și Prundu Bârgăului).

În contextul prevenirii răspândirii COVID-19, Centrul Militar Județean Bistrița-Năsăud face următoarele precizări:

Biroul Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Bistriţa-Năsăud poate fi contactat de la distanță, folosind următoarele date de contact:

Pentru înscrierea candidaților, sunt necesare transmiterea următoarelor date personale:

 • nume, prenume tată, prenume candidat, seria și numarul cărții de indentitate, CNP, număr telefon candidat;
 • categoria de personal pentru care se solicită înscrierea: ofițeri, maiștri militari, subofițeri sau soldați/gradați profesioniști.

Etapele procesului de recrutare sunt următoarele: 

 1. Selecția aptitudinală generală:
  -probe psihologice (test de aptitudini, de personalitate și situațional);
  – probe fizice (traseu utilitar-aplicativ cu baremul 1 min. și 40 sec. ; alergare pe distanța de 2000 m cu baremul de 10 min.);
  – interviu de evaluare finală.
 2. vizita medicală- baremul medical pentru ocuparea funcţiilor de soldat/gradat profesionist, poate fi consultat la următorul link: https://bit.ly/2YLbmMq
 3. completarea-finalizarea dosarului de candidat si semnarea cererii de înscriere.

După parcurgerea celor 3 probe de recrutare, toţi candidaţii admişi vor fi introduşi într-o bază de date unică, inclusiv punctajele individuale, calculate în momentul întocmirii dosarului de candidat, şi vor participa la repartizarea computerizată în funcţiile scoase la concurs.

Potrivit MApN, concursul este pe post, nu pe total locuri.  Astfel, fiecare candidat intră în competiţie, pentru locul ales, cu ceilalţi candidaţi care au ales acelaşi post, locul fiind ocupat de candidactul cu cel mai mare punctaj.

Repartizarea pe unități militare, arme/servicii și specialități militare va avea loc în perioada 2-3 septembrie, iar primul modul de pregătire va începe în data de 28 septembrie.