ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Se schiază pe pârtiile din Maramureș, Covasna, Suceava, Alba, Brașov, Prahova, Caraș-Severin, Gorj. La Bistrița încă nu. Foto.

Distribuire articol:

Pârtiile din Maramureș sunt deschise pentru pasionații sporturilor de iarnă, cu strat de zăpadă consistent îndeosebi acolo unde există instalații pentru producerea zăpezii artificiale.

Peste stratul existent s-a așternut zăpada cu grosime între 30 și 80 de centimetri.

Condiții excelente de schi, bătătorite și pregătite de administratori, sunt pe pârtiile din Șuior, Cavnic și Borșa în Pasul Prislop, la altitudinea de aproape 1500 de metri. Pe toate aceste pârtii funcționeaza instalațiile pe cablu și de nocturnă până la ora 21,00, iar tarifele la urcări sunt acceptabile.

Zona pârtiei de schi Cavnic, aglomerată. Criză de locuri de parcare

În Covasna pârtia de schi din staţiunea Şugaş Băi, aflată la aproape zece kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, a fost redeschisă publicului. Aceasta măsoară 250 de metri lungime, are un grad de dificultate mediu şi este dotată cu schi lift, plase de protecţie şi sistem de iluminare. Biletul de acces pe pârtie este de 4 lei, iar copiii sub 18 ani, persoanele peste 60 de ani şi cele cu dizabilităţi beneficiază de reducere.
În judeţul Covasna mai există încă două pârtii de schi, una în oraşul staţiune Covasna, şi una la Valea Mare, lângă Întorsura Buzăului, cea din urmă realizată printr-o investiţie privată. Pârtia de la Valea Mare are 600 de metri lungime, este dotată cu un schi-lift cu 70 de locuri şi instalaţie de nocturnă, iar la baza ei a fost amenajat un pub pentru turişti.

Fotografia postată de Partie Schi Covasna.

În județul Prahova se schiază în condiții foarte bune în toate stațiunile montane.

La Sinaia se schiază pe 6 pârtii din domeniul schiabil. Începând de astăzi a devenit funcțională și Pârtia Noua care coboară de la Cota 1400 la Cota 1000. La Bușteni se poate schia în condiții foarte bune pe pârtia Sorica unde stratul de zăpada este de 30-40cm și pe pârtiile Cazacu – începători și Cazacu – banda unde stratul de zăpada este de 40-60 cm . În acestă dimineață au fost pornite telegondola, teleschiul și banda rulantă de la baza pârtiei . La Bușteni, Pârtia Kalinderu este practicabilă, stratul de zăpadă fIind de aproximativ 30 – 40cm.

În stațiunile montane din Valea Jiului se schiază în condiții optime. În Parâng stratul de zăpadă depășește 40 de centimetri, iar instalațiile de transport pe cablu funcționează normal. În Straja se poate schia pe toate cele nouă pârtii, cu excepția celei de sub telegondolă, iar în stațiune se află în desfășurare mai multe tabere de schi.

Fotografia postată de Scoala de schi si snowboard Straja.

În județul Alba, la munte, ninge din abundență, atât la Domeniul Schiabil Șureanu, cât și la Arieșeni Vârtop. Condițiile de ski sunt acceptabile. Mașinile mici care nu sunt echipate corespunzător cu lanțuri, nu pot ajunge la destinație. Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

andreea-bogdan

În județul Suceava se schiază la baby schi pe pârtia Parc din Vatra Dornei, se fac pregătiri pentru pârtia Veverița din orașul stațiune, iar pe pârtia Mestecăniș se schiază doar în weekend.

Fotografia postată de InBucovina.ro.

În Caraș-Severin se schiază din plin și pe Muntele Mic și în stațiunea Semenic, pe toate pârtiile. Pe Muntele Mic, pârtiile Borlova I / Borlova II, au grade de dificultate mediu și o lungime fiecare de 1.000 m. Pârtia Sub Telescaun are tot un grad de dificultate mediu, însă lungimea este de 2.500 m. O pârtie mai scurtă este cea Nordică, ce are o lungime de 1.200 m, iar pârtia Valea Soarelui – grad de dificultate mediu și o lungime de 1.400 m. Pentru începători este recomandată pârtia Maloasa – drum schiabil (ski weg) – grad de dificultate: ușor. Pârtia Slalom Uriaș are o lungime de 1.200 m. Pârtia Casa Baraj-Valiug este mai scurtă, cu o lungime de 800 de metri, iar partia Crucea de Brazi, precum și pârtia Goznuta, are 600 de metri, fiind de nivel mediu de dificultate. Cea mai mare diferență de nivel se înregistrează pe pârtia Semenic-Valiug – 700 de metri, pârtie care este și cea mai lungă din țară – 5.8 kilometri.

Fotografia postată de Asociatia Prietenii Muntilor Resita.

Stratul de zăpadă măsoară 15 centimetri la Bistriţa după ce toată noaptea a nins. La Piatra Fântânele sunt 21 de centimetri, iar la Sîngeorz-Băi 24 de centimetri, pe Valea Someşului Mare fiind înregistrată cea mai mare cantitate de precipitaţii, de 10 litri/mp în 24 de ore.

Pârtia din Dealul Cocoșului în care Primăria Bistriţa a investit 7 milioane de euro nu a fost deschisă nicio zi iarna aceasta, întrucât temperaturile au fost mult prea ridicate pentru ca tunurile de zăpadă să poată funcţiona.

Imagini pentru schi bistrita

 

 

 

 


Distribuire articol: