OPINII

Se vor reinventa statele naționale? Cine (ne) va construi viitorul?

Vedem astăzi că fiecare națiune europeană gestionează așa cum știe mai bine o problemă care îi privește în fond pe toți. E și normal. Pe zone mai restrânse, deciziile se pot lua mai ușor, mai rapid și mai bine.
Astăzi nu mai critică nimeni Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria pentru deciziile lor. Au luat decizii în interes național și au acționat ca atare. Și au rezultate bune.
„Europeniștii” pot accepta, cel puțin la nivel de discuție, că UE nu e pregătită pentru multe lucruri. În ansamblu vorbind. Și nu trebuie trecut nici acum de la o extremă la alta fiindcă asta e în fapt marea problemă a noastră.
MAREA PROBLEMĂ E CĂ VORBESC DOAR EXTREMIȘTII. De ambele părți.
Demult nu mai e loc pentru opinii moderate. Poate a venit vremea.
Adică e bună UE dar sunt multe lucruri care trebuie regândite și aplicate noi reforme.
Sigur că UE a avut un rol important pentru economie și pentru democratizarea statelor membre. Mai ales în anii 80-90. S-au făcut multe lucruri bune.
Nu peste mult timp ar trebui ca toate regiunile să atingă un nivel de dezvoltare decent.
În tot acest timp e important să anticipăm mișcările și toate provocările cu care ne putem confrunta.
Vedem reacția din aceste zile. UE e inexistentă fiindcă fiecare își face treaba la el acasă. Nici nu poate fi altfel.
Cerem mereu autonomie pentru regiuni și comunități acestea fiind principiile subsidiarității susținute mai ales de creștini-democrați.
E limpede că statele naționale vor dori o nouă abordare a politicilor din interiorul UE.
Sigur că dacă va cere Viktor Orban o să sară toți pe el (între timp a cerut, textul de față e din 2020). Dar subiectul nu va putea fi ocolit la nesfârșit.
Și Uniunea Europeană are nevoie de reforme, de o adaptare care să fie în sprijinul propriilor cetățeni. Astăzi instituțiile de la Bruxelles funcționează pe niște șabloane dar lucrurile nu stau pe loc. Ce a fost în anii 90 nu mai e valabil astăzi. Fie că vorbim de economie, imigrație, siguranța cetățenilor.
Sigur că orice propunere de dezbatere de schimbare a unor lucruri ne vor transforma în inamici ai UE. Tot inamici am fost și în anii 90 când ceream integrarea în UE. Nu eram mulți. Înțelepciunea și viziunea europeană a lui Corneliu Coposu n-a impresionat atunci. Tot el ar fi avut multe de spus astăzi.
Ce ne interesează? Să fim în siguranță, să cumpărăm dulceață de la producători aflați la 12 km și nu la 2500 fiindcă va fi mai bine și pentru noi și pentru francezi. Și nu în ultimul rând să ne utilizăm cât mai eficient resursele pe care le avem, fie că vorbim de energie, ape minerale, cadru natural sau educație.
Viitorul se construiește astăzi!
Alin Seserman. 15 martie 2020