ACTUALITATE

Şefii Jandarmeriei, puşi sub acuzare după violenţele din 10 august de la protestul diasporei

„După protestul din 10 august, din Piața Victoriei, la care au fost gazați români pașnici, domnul Cucoș (prim-adjunct al Jandarmeriei Române, n.r.) declara că n-a făcut decât să-și iubească țara, să creadă în Dumnezeu și în camarazii lui, de care este mândru. Sper că și camarazii domnului Cucoș sunt mândri de dânsul, acum, că a fost pus sub acuzare în dosarul violenţelor de la protestul diasporei. Ca membru al diasporei și ca român care a participat la protestul din 10 august, îi mulțumesc domnului Cucoș că a lăsat instituțiile să-și facă treaba, astfel încât dumnealui și ceilalți responsabili să plătească pentru răul făcut“, comentează Oana Bogdan, cofondator al Mișcării România Împreună (RO+), punerea sub acuzare a șefilor Jandarmeriei.

„Însă nu vreau să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat la protest dacă domnul Cucoș nu și-ar fi iubit țara și nu ar fi crezut în Dumnezeu. Măcel! Așa, am scăpat ușor, doar gazați“, mai spune Oana Bogdan.

Mai mulţi şefi din Jandarmerie şi coordonatorii intervenţiei din Piaţa Victoriei din 10 august au fost chemaţi, vineri, la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi sub acuzare în dosarul violenţelor de la protestul diasporei din 10 august, informează Adevarul.ro.

La Parchetul General ar urma să se prezinte colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, ambii cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participatie improprie la purtare abuzivă, maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, cercetat pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, precum şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi participatie improprie la purtare abuzivă.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului diasporei, din 10 august, din Piaţa Victoriei.

770 de plângeri penale au fost înregistrate, până în data de 3 septembrie, la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest.

foto: Inquam photos