ACTUALITATE

ŞI EU VOTEZ – dezbatere pentru vot electronic în România

Asociaţia Pro Democraţia (APD) organizează pe 21 iunie a.c, începând cu ora 10.00, la Spaţiul Public European (str. Vasile Lascăr, nr. 31) dezbaterea ŞI EU VOTEZ. Au confirmat participarea Administraţia Prezidenţială, partidele politice parlamentare, precum şi reprezentanţi din societatea civilă. Pornind de la semnificaţia votului ca drept universal APD consideră că tuturor cetăţenilor trebuie să li se asigure condiţii optime pentru exercitarea acestui drept.

Experienţele proceselor electorale din ultimii ani în România demonstrează carenţele statului în ceea ce priveşte capacitatea administrativă de a organiza şi gestiona scrutine. Dincolo de nereguli frecvent întâlnite la nivelul secţiilor de vot (de tipul turism electoral, probleme privind utilizarea urnei mobile, tergiversarea dreptului de a observa, mită electorală etc.) situaţiile recurente în care diaspora românească e nevoită să aştepte ore în şir pentru a-şi exercita dreptul la vot, arată, o dată în plus, că este nevoie de soluţii noi la această problemă.

În contextul alegerilor din 26 mai a.c., au apărut în spaţiul public din ce în ce mai multe opinii care fac referire la introducerea votului electronic, existând chiar şi iniţiative legislative blocate însă procedural din lipsă de consens politic. Care sunt modalităţile de vot care pot fi utilizate (vot electronic, vot la distanţă prin internet, vot prin corespondenţă)? Care sunt mecanismele prin care acestea funcţionează? Ar putea fi folosite în paralel mai multe modalităţi de vot?

“Observând istoricul altor state care au implementat deja un sistem de vot electronic şi având experienţa proiectului Votul meu online
(http://www.apd.ro/ro_RO/clubapd-cnc/rezultatele-primului-proiect-de-consultare-publica-prin-intermediul-votului-pe-internet), considerăm că decizia implementării unui astfel de sistem în România trebuie luată doar în urma unui plan foarte clar: o analiză de fezabilitate, consultarea tuturor actorilor implicaţi, propuneri şi participare a societăţii civile, a partenerilor sociali şi a partidelor politice, pilotarea unui astfel de mecanism şi asigurarea infrastructurii tehnice necesare. Mai mult decât atât, fără consens politic şi colaborare în scopul respectării drepturilor fundamentale ale cetăţeanului, orice demers de acest gen va eşua”, a declarat Ionuţ ŢAŢA, preşedinte Pro Democraţia.

Asociaţia Pro Democraţia îi invită pe toţi cei care doresc să îşi aducă contribuţia să se alăture acestui demers de consolidare a democraţiei în România prin aderarea la COALIŢIA ŞI EU VOTEZ şi prin participarea la dezbatere.

Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/1227815564047052/.

Ionuţ ŢAŢA
Preşedinte Pro Democraţia