ACTUALITATE

Sibiu: Olimpici români, premiați de NASA

Cele două echipe ale elevilor sibieni care au participat la o competiție internațională de programare organizat de NASA și Universitatea de Tehnologie din Massachusetts au ocupat locurile 1, respectiv 3.

La finele săptămânii trecute, membrii echipei „Quaternion”, ocupanții locului 3 au revenit acasă, unde au fost primiți ropote de aplauze.

Alături de familile și prietenii liceenilor, zeci de sibieni au venit special, pe Aeroportul Internațional din Sibiu pentru a-i întâmpina.

Concursul la care au participat elevii sibieni se numește Zero Robotics High School Tournament și este o competiție internațională de programare pentru robotică.

Roboții sunt sincronizați și orientați din interiorul Stației Spațiale Internaționale.

Competiția se organizează anual și participă sute de elevi din mai multe țări europene și de pe continentul nord-american.

Liceenii care au reprezentat Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu au reuşit să ocupe locul al treilea, în marea finală a concursului Zero Robotics.

Echipa Quaternion este formată din elevii din clasa a X a ai specializării matematică informatică, intensiv informatică. Niciunul dintre copii nu a mai fost în Statele Unite ale Americii.

Ce a însemnat participarea la această competiție de o asemenea anvergură pentru ei și dacă le-ar plăcea să trăiască visul american aflăm în continuare.

Radu Ștefănescu: “Pentru mine a fost o experiență minunată și nu mă așteptam în urmă cu un an de zile ca în acest an să realizez așa ceva. Am fost impresionat de MIT, de proiectele lor și am văzut că aveau un avion care nu avea motor și era acționat de un om și totuși, dețineau recordul pentru cel mai îndelungat zbor. Desigur că vrem să participăm și anul următor. Vrem să obținem locul întâi“.

Octavian Ianc: “A fost o experiență inedită. Nu am mai participat la alte competiții internaționale nici eu și nici ceilalți membrii echipei și am putut vedea cum sunt organizate astfel de competiții în alte țări. Cel mai interesant lucru pe care l-am făcut a fost întâlnirea cu unul dintre astronauții care a participat la activitățile de pe o navă spațială, pentru că este un lucru pe care îl facem odată în viață și a fost o oportunitate pentru noi. Să obțin un job în America nu m-am gândit, dar să studiez acolo poate fi o obțiune. Mi-ar plăcea să studiez la MIT deoarece este pe domeniul care mă interesează, adică robotică-știință. Ne-am propus să mai participăm și la acest concurs și la alte proiecte de informatică sau de robotică în viitor“.

ISS Finals înseamnă programe trimise efectiv roboţilor de pe ISS – Staţia Spaţială Internaţională potrivit profesorilor de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.

În cadrul concursului de anul acesta, elevii au primit sarcina de a conecta în cel mai scurt timp posibil, doi sateliţi, evitând ciocnirea sateliţilor de reziduurile spaţiale.

Opt echipe românești dintre care două din Sibiu au participat la competiţia Zero Robotics.

Elevii Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” au fost pregătiți pentru această competiție de profesorii Dorin Bunău și Georgeta Preda, diriginta lor, care i-a și însoțit în SUA.

Georgeta Preda: “Mă bucur că ne-am întors cu lauri. Participarea în sine, a fost foarte importantă. În momentul în care s-au calificat a fost o realizare foarte mare. Au muncit foarte mult, fiind foarte entuziasmați au lucrat în echipă etapă de etapă, obținând un punctaj foarte bun. Este o mare realizare atât pentru ei, pentru școală, cât și pentru noi ca români. Au participat foarte multe echipe de un nivel foarte ridicat. Am avut avantajul de a cunoaște un pic organizarea în această universitate de renume, laboratoarele ne-au fost arătate, profesorii le-au vorbit copiilor. Faptul că au putut să vadă „pe viu„ codul realizat de ei, aplicat de astronauți pe o navă spațială a fost ceva deosebit. De asemenea, foarte emoționată a fost primirea de care ne-am bucurat de românii stabiliți în Statele Unite ale Americii. Aceștia s-au mobilizat și ne-au primit cu foarte multă căldură și ne-au fost de un real ajutor“.

În acest an Sibiul a mai fost reprezentat la această competiție internațională și de o echipă de elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga”.

Echipa „Valak” se va întoarce zilele următoare.

Zeci de sibieni i-au întâmpinat pe olimpicii premiați de NASA