ECONOMIC

Siceram Sighișoara își ia avânt prin noi investiții în retehnologizare

Producătorul de materiale de construcţii Siceram din Sighişoara a investit în primele şapte luni ale anului 2,3 milioane de euro în linii noi de producţie şi în mentenanţa celor existente.

Pentru 2019, compania are un buget de investiţii similar, scopul principal fiind tehnologizarea producţiei, astfel încât nevoia de angajaţi să fie cât mai mică, în condiţiile în care lipsa personalului este o problemă cu care se confruntă compania din Sighişoara, conform zf.ro.

„Numărul de angajaţi se situează în jurul cifrei de 250. Din cauza unei pieţe a forţei de muncă net deficitară, nu putem lucra cu linia noastră de produse artizanale, iar perspectivele nu sunt roz“, spune Nicolae Neag, director comercial la Siceram Sighişoara.

În 2017, compania a avut afaceri de 78,2 milioane de lei, în urcare uşoară faţă de anul anterior, şi profit de 7 milioane de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Pentru 2018, compania estimează că afacerile vor ajunge la 83-85 mil. lei. Diviziile de zidărie şi de învelitori au ponderi aproximativ egale în businessul total.

Fabrica Siceram a renăscut după privatizare. Pe lânga investitiile în modernizarea capacitatilor existente si extinderea gamei de produse, în anul 2005 s-a pus în functiune una din cele mai moderne fabrici de caramizi, din aceasta parte a Europei (pentru acea perioada), fabrica fiind realizata cu colaborarea unor firme renumite pe plan mondial.

Aceasta tehnologie a permis lansarea pe piata cu un succes deosebit a unui nou sistem de zidarii, marca proprie a grupului SICERAM, respectiv sistemul TERMOBLOC®. La sfârsitul anului 2006 au început lucrarile de modernizare si retehnologizare a liniei de învelitori ceramice. Dupa aproape 2 ani ( mai 2008) și în urma unei investitii de 16. mil Euro, Siceram a reînceput producerea tiglelor ceramice.