Siegfried Mureşan: Guvernul Dăncilă încă nu îndeplineşte condiţiile pentru ca fondurile europene să ajungă la fermierii afectaţi de pesta porcină

Deputatul european Siegfried Mureşan (PNL / PPE), după vizita la o fermă de porcine şi fabrică de carne din Tulcea:

„Pagubele cauzate de pesta porcină africană cresc de la o zi la alta, iar Tulcea este unul dintre cele mai afectate judeţe. De aceea, am depus în 30 august două amendamente la Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019 în care am cerut 110 milioane de euro pentru a despăgubi fermierii afectaţi de pesta porcină. Decizia finală va fi luată la sfârşitul lunii noiembrie, însă am obţinut deja sprijinul pentru aceste amendamente din partea Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Pentru ca fermierii români să poată beneficia de fondurile europene prevăzute în amendamentele mele, Guvernul Dăncilă trebuie să respecte condiţiile europene în vigoare. Principala condiţie impusă de Uniunea Europeană pentru a aloca aceşti bani fermierilor europeni despăgubiţi este ca Guvernul statului membru afectat să dovedească că au fost luate măsurile necesare pentru stoparea răspândirii epidemiei. Guvernul Dăncilă, însă, a arătat până acum incapacitatea de a stopa această răspândire a bolii dovadă fiind faptul că apar zilnic focare noi. A existat deja un raport de audit al Comisiei Europene din 2017 care arăta că România nu aplică măsuri în vederea prevenirii pestei porcine, precum gestionarea populaţiei de mistreţi şi biosecuritatea în cadrul exploataţiilor non-profesionale. Mai mult, Guvernul României nu a transmis nici până astăzi Comisiei Europene documentaţia completă necesară pentru primirea de sprijin financiar.

De aceea, pentru ca agricultorii români să poată beneficia de fondurile europene solicitate de mine, cer Guvernului să facă următorii paşi: în primul rând, să aprobe despăgubiri pentru fermieri de la bugetul de stat pe care ulterior să le notifice la Comisia Europeană. În acelaşi timp, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru stoparea epidemiei şi aplicarea recomandărilor din auditul Comisiei Europene de anul trecut. Concomitent, ar trebui modificat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi legislaţia aferentă prin înfiinţarea unui fond mutual agricol din care să poată fi acoperite pierderile agricultorilor.

Ulterior, după îndeplinirea tuturor condiţiilor de mai sus, se va putea solicita şi sprijin de la Uniunea Europeană. Numai urmând aceşti paşi, Guvernul Dăncilă va putea accesa fondurile europene solicitate de mine pentru fermierii afectaţi de pestă porcină.”

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.