DIN TRANSILVANIA

Simfonia lalelelor la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. FOTO

de Mihai Sărmășăn

Considerată a fi cea mai frumoasă gradină publică din România, Grădina Botanică “Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este celebră în toată lumea pentru vasta-i colecție de plante, unele extrem de rare și de spectaculoase, dar și pentru modul în care este amenajată și pentru solul pe care îl deține, prielnic dezvoltării speciilor de plante din toate colțurile lumii.

Ideea amenajării acestei superbe grădini datează încă din 1872, când Muzeul Național Ardelean a primit în dar o gradină bogată în arbuști și copaci de la contele Miko. Grădina s-a dezvoltat însă abia din 1920, când profesorul academician Alexandru Borza a refăcut proiectul grădinii oferindu-i imaginea pe care o cunoaștem în prezent. Astfel, sub îndrumarea marelui botanist clujean, grădina s-a extins și a fost împărțită în diferite sectoare ce găzduiau fie grădini în aer liber, fie sere, cu zeci de mii de soiuri de plante aduse din toate meridianele lumii.

Daca iubești lalelele, atunci trebuie să o vizitezi primăvara!

Din martie până ùn iunie, aleile cu lalele în toate culorile curcubeului reprezintă atracția grădinii. Mai mult, s-a constatat că ìn sezonul de primăvară, numărul de turiati crește tocmai datorită acestui fapt. În acea perioadă, mii de turiști și fotografi se adună în grădina botanică pentru a admira superbele lalele, care sunt însoțite de alte minunății ale naturii, narcisele, magnoliile și zambilele.

 

sursa foto: Facebook Geta Suciu