OPINII

Singura cheie completă de lectură a comunismului și a nazismului este teologică

Autor: Adrian Papahagi

Singura cheie completă de lectură a comunismului și a nazismului este teologică. Nu economică, nu politică, nu socială, nu culturală, nu istorică – acelea sunt lecturi parțiale.

Răul, crima, depersonalizarea, minciuna, fărădelegea sunt probleme teologice. Gnoza comunistă și neopăgânismul nazist sunt fenomene religioase, produse ale modernității atee. Lumina lor întunecată s-a revărsat peste Europa fiindcă rațiunea a intrat în divorț cu Dumnezeu.

Despre acestea am vorbit ieri seară la Iași.

Dimineața, explicasem elevilor de la Colegiul Național Costache Negruzzi mecanismul resentimentului egalitarist și procedeele prin care comunismul deturnează (clamându-le verbal și negându-le factual) libertatea, dreptatea și prosperitatea. Le-am explicat de ce singura egalitate reală este egala demnitate a oamenilor, de ce aceasta dispare dacă Dumnezeu este ignorat. Le-am arătat că egalitarismul se transformă invariabil în nivelare în jos, obținută prin jaf și crimă.

Sunt recunoscător prietenilor ieșeni, clerici și laici deopotrivă, care alături de ÎPS Teofan fac o lucrare admirabilă în Mitropolia Moldovei pentru că m-au primit din nou cu atâta căldură și mi-au permis să mă adresez atâtor tineri frumoși.