ACTUALITATE

Singurul olimpic român, medaliat cu aur la matematică: „Aș demisiona și aș fugi din țară!”

Elev în clasa a XI-a la Liceul de Informatică din București, Ioan-Andrei Nicolae este singurul membru al echipei noastre care a luat aurul la Olimpiada Internațională de Matematică de la Cluj.

Medalia este prima din palmaresul României din 2015 încoace. Se muncește intens pentru așa ceva, iar Andrei s-a pregătit îndelung pentru astfel de rezultate.

Matematica a început ca o pasiune pentru mine. Eram pregătit și dinainte pentru o muncă extensivă, prin sport și pian, așa că la un moment dat a devenit ușor să lucrez concentrat pentru o perioadă lungă de timp. În pragul olimpiadei, probabil, lucrez cam 10 ore pe zi, iar în mod obișnuit cam 4-5 ore. Îmi propun un scop zilnic: să spunem că vreau să trec prin materialul acesta de numere complexe, îl citesc și apoi fac probleme până obosesc, a declarat Andrei pentru adevarul.ro.

După atâta efort nu ar fi de mirare pentru nimeni că tânărul își dorește tot ce e mai bun și pentru viitor. Iar în acest viitor nu se vede tot aici, ci în străinătate pentru că „în alte țări educația e mai bună, iar resursele alocate sunt mai importante”. Și-ar dori să urmeze o facultate în Statele Unite și să rămână acolo.

Întrebat ce ar face dacă ar fi ministrul Educației, tânărul a spus, zâmbind: Probabil aș demisiona și aș fugi din țară. Cred că e o meserie foarte grea. Nici nu sunt sigur că e o meserie pentru un singur om, trebuie puse mai multe capete la contribuție.

Cât despre clasa politică, nu știe dacă ar trebui reformată, dar vrea să stea departe de ea deoarece, spune Andrei, este greu să intri acolo ca om onest.

 

Vremea in lume

Berlin Berlin Germany
Parţial însorit
Parţial însorit
7°C
Vânt: 14 km/h V