Situație de urgență în Peștera Izvorul Tăușoarelor, exercițiu tactic al ISU Bistrița-Năsăud

Pentru a testa capacitățile operative de gestionare a unei situații de urgență care ar putea să se producă în cea mai adâncă peșteră a țării, Izvorul Tăușoarelor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a desfășurat recent un exercițiu tactic bazat pe două scenarii:

  1. o echipă de speologi intră în peșteră pentru a o explora şi din cauza căderii unei pietre, un speolog este accidentat și rămâne imobilizat în peșteră;
  2.  o altă echipă de speologi cercetează peștera prin exterior, în vederea inspectării terenului și descoperirii unei noi guri de vizitare, un speolog alunecă, provocându-şi o fractură la un membru inferior.

 

În ambele situații, speologul are nevoie de ajutor. În scenariiile de față, pentru salvarea celor doi speologi au intervenit forțe impresionante aparținând: ISU Bistrița-Năsăud, Salvaspeo Cluj, CLSU Rebrișoara,  Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița – Năsăud, Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița – Năsăud, Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița – Năsăud și. Serviciului Județean Salvamont Bistrița – Năsăud.

Peștera Izvorul Tăușoarelor, cea mai adâncă peșteră din țara noastră (-460 m), adăpostește ,,Bilele de Tăușoare”, sfere de calcar unice în carstul mondial, un mineral rar de peșteră numit ,,mirabilit”, anthodite (,,flori de gips”) și fosile de urs de peșteră.

Foto: ISU Bistrița-Năsăud

Fotografia postată de ISU Bistrița - Năsăud.

Fotografia postată de ISU Bistrița - Năsăud.

Fotografia postată de ISU Bistrița - Năsăud.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.