LIFESTYLE

„Smart village”. Comuna din România cu cel mai mare grad de absorbție a fondurilor europene

O localitate din județul Alba este modelul cel mai bun pentru autoritățile locale, dar și cele centrale, despre cum se pot atrage și folosi banii europeni. Comuna Ciugud are cel mai mare grad de absorbție a fondurilor europene dintre comunele din România.

Nu mai puțin de 30 de milioane de euro s-au investit în drumuri, canalizare, internet și soluții inteligente de dezvoltare. Ciugud chiar pare o localitate mică din Elveția sau alte țări dezvoltate. Locuitorii au iluminat inteligent, energie din resurse regenerabile, automate electronice de plată a impozitelor și taxelor locale și mașini electrice.

„Vorbim de foarte mulți bani europeni, ar echivala cu veniturile noastre proprii pe următorii 100 de ani”, a declarat primarul Ciugudului pentru stirileprotv.ro. „Fondurile europene ne-au schimbat viața. Ne-am câștigat cumva independența financiară creând zona industrială,unde sunt peste 1000 de locuri de muncă care ne asigură peste 75% din veniturile proprii.”, a declarat Gheorghe Damian, primar Ciugud pentru ProTv.

Aici, cetățeanii au card, își scanează cardul, intră în sistem și își plătește taxele și impozitele locale. Comuna Ciugud are propriul parc industrial și patrulă eco. Cea mai bună descriere a localității este făcut chiar pe site-ul primăriei! Indiferent ca vii la semanatul holdelor sau la culesul viei, la infloritul ciresilor sau la vremea colindelor, Ciugud inseamna locuri desprinse parca din vechile basme romanesti, de o frumusete rapita din sevaletele unor pictori nepamanteni”.

Primăria implica copiii în colectarea selectiva a gunoiului și de aceea a infințat patrula Eco, folosind un autoturism electic în activitatea curentă a primăriei sau produc energie electrică din surse regenerabile: eolian, sau solar. Investiția în  două zone care vor produc energie verde este de circa 110.000 de euro, majoritatea bani europeni, la care se mai adaugă fonduri din bugetul comunei.

Surse: Pro Tv & stirimondene.fanatik.ro

Foto: stirimondene.fanatik.ro