OPINII

Socialism și social – democrație

Autor: Gabriel Purcăruş

Atenție, mulți propagandiști de stânga răspândesc ideea că Suedia, Norvegia sau Canada ar fi state socialiste, și deci iată, avem exemple că socialismul funcționează. Această argumentare e preluată și apoi perpetuată de mulți analfabeți politici. Confuzia este uneori menținuta și de unii ziariști, în functie de interese…
Deliberat sau nu, se face confuzie între social – democrație care permite intervenția statului în redistribuirea veniturilor și gestionarea programelor sociale (ajutorare a familiilor, copiilor, șomerilor, sistem de sănătate universal etc) – dar care nu pune în discuție proprietatea privată asupra mijlocelor de producție și pentru care deciziile economice sunt dictate de piața liberă, și respectiv socialism – acolo unde statul deține proprietatea asupra întreprinderilor și în care domină, evident, economia planificată, centralizată.

Plus că, bineînțeles, în statele social-democrate, avem parte de democrație parlamentară pluralistă, alegeri libere ciclice și separarea puterilor, în timp ce în cele socialiste, de obicei dictatorul sau partidul unic concentreaza toate puterile, iar alegerile sunt simple formalități de reconfirmare a status-qou-ului.

Prin natura lui, fiind dirijat de o mâna de birocrați fără opoziție reală, sistemul socialist conduce la suprimarea libertăților individuale și la sufocarea inițiativei economice private, și mai devreme sau mai târziu la colaps economic, tocmai pentru că se află în imposibilitate de adaptare la cerințele unei piețe libere.

China este un exemplu special – în care sistemul politic este unipartid, puterile sunt concentrate nu separate, drepturile omului sunt limitate, dar se permite inițiativa și economia de piață. Aparent, sistemul mixt ar funcționa….dar cine poate garanta perpetuarea lui, dacă mâine partidul decide să își modifice politicile? Și cum putem uita zecile de milioane de crime ale dictaturii comuniste în China, care s-au petrecut înainte ca actuala generație de lideri să își dea seama că ceva trebuie schimbat?

Deci, nu, socialismul nu a reușit nicăieri altceva decât să distrugă vieți și țări. Ajunge cu experimentele pe oameni.