ACTUALITATE

,,Șoimii Carpaților” se pregătesc pentru misiunea Resolute Support din Afganistan

În vară, 468 de militari din Batalionul 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților” din Bistrița vor pleca într-o nouă misiune în Afganistan. Pentru acest lucru, cei care au trecut testele specifice și au fost declarați apți pentru misiune se pregătesc temeinic pentru a face faţă provocărilor care îi așteaptă în unul dintre cele mai grele Teatre de Operații din lume.

Sub deviza ,,Intruiește-te așa cum vei lupta”, militarii care vor pleca în misiune au desfășurat, în ultimele luni, activități complexe de pregătire teoretică și practică la sediul unității și  în poligonul din Bistrița. Activitățile de instrucție au cuprins, printre altele: cercetarea unei zone, exerciții de relaționare cu populația civilă, aplicarea procedurilor referitoare la percheziționarea persoanelor și a autovehiculelor, asigurarea perimetrului unei localități și abordarea malik-ului (liderul tribului sau a satului în societatea afgană), cu scopul menținerii și creșterii sprijinului populației civile și  a obținerii de informații privind activitatea insurgenților.

De asemenea, militarii au fost instruiți în ceea ce privește cunoașterea culturii, tradițiilor și obiceiurilor populației afgane pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare cu civilii din aria de responsabilitate și a fi capabili să utilizeze expresii uzuale în dialectal pashtu pe care-l vorbește populația din sudul Afganistanului unde vor acționa ,,șoimii”.

În cadrul pregătirii, au fost simulate incidente similar celor din Teatrele de Operații cum ar fi atacuri cu vehicule capcană sau atacuri cu dispozitive explozive improvizate în scopul repetării și exersării de către militari a modului de acțiune în astfel de situații de risc.

Militarii au fost instruiți și în privința principalele tipuri de dispozitive explozive improvizate folosite în teatrul de operații din Afganistan și a modului de contracarare a acestora, precum și în cunoașterea datelor și informațiilor privind aria de responsabilitate și riscurile la care expun pe timpul executării misiunii.

În perioada 11 -22 iunie, militarii Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” se află în Centrul Național de Instruire Întrunită ,,Getica” din Cincu  (jud. Brașov), unde execută Exercițiul de Repetare a Misiunii care are drept scop antrenarea și evaluarea militarilor în condiții cât mai apropiate de mediul operational. Alături de militarii din Bistrița, la Cincu sunt prezenți trei militari din Armata SUA veniți din Afganistan pentru a fi alături de militarii români în perioada de instrucție.

Anterior acestui exercițiu de repetare a misiunii, 30 de militari cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților”, au participat la Cursul de acordare a primului  ajutor  (Combat Life Saver Course) organizat de Centrul Național de Instruire Întrunită ,,Getica” din Cincu, cu scopul de a se familiariza cu tehnicile de acordare a primului ajutor, în condiții cât mai apropiate de cele ale câmpului de luptă.

Începând cu luna august 2018, militarii bistrițeni vor executa sarcini specifice misiunilor de menținere și consolidare a păcii, precum și reconstrucție post-conflict, în cooperare cu forțele NATO și Forțele de Securitate Afgane, în zona de apărare apropiată a Bazei Aeriene Kandahar din sudul Afganistanului.

Foto: Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” Bistrița

Fotografia postată de Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan".

Fotografia postată de Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan".

Fotografia postată de Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan".

Fotografia postată de Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan".

Fotografia postată de Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan".

Fotografia postată de Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan".