DIN TRANSILVANIA

Sondaj. Transilvania vrea în UE, Moldova și Muntenia, mai puțin. România, împărțită în două, nu de străini, de români

Dealungul timpului au existat tot felul de teorii privind ruperea României. Au fost aduse în discuție tot felul de teorii în care ar exista o conspirație a străinilor care ne vor răul. Din păcate, românii se rup singuri. Transilvania vrea în Uniunea Europeană, Moldova și Muntenia mai puțin. Dacă mai punem la socoteală faptul că milioane de români votează cu zâmbetul pe buse politicieni penali atunci avem tabloul perfect al unei Românii dezbinate la 100 de ani de la Marea Unire. Distracția completă va fi când se va organiza un Referendum pentru ieșirea din Uniunea Europeană, așa cum a făcut Marea Britanie.

Calea Europeană prezintă analiza ultimului Eurobarometru. România s-a împărțit în două. Jumătate crede că e bine că suntem în UE. Cealaltă jumătate crede că nu e bine sau nu știe ce să creadă. Cel mai recent Eurobarometru dat publicității de Parlamentul European astăzi, pe baza datelor culese în septembrie, arată că românii din cinci dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale țării nu mai cred că e bine în UE. Vă prezentăm, în continuare, analiza datelor consultate de Calea Europeană, care au stat la baza Eurobarometrului din Septembrie.

Susținerea pe regiuni
Cel mai șocant e în Nord-Est – doar 20 la sută cred că e bine în UE. Jumătate cred că nu e bine și o treime că nu e nici bine nici rău.

Doar în trei dintre cele 8 regiuni ale țării românii cred că e bine în UE – Regiunea Nord-Vest conduce în top-ul celor care cred că e bine în UE –78 la sută, urmată de București – 66 la sută, apoi Sud-vest-61 la sută.

Urmează – Regiunile Centru, Vest și Sud-Est – câte 46 la sută și Regiunea Sud – 44 la sută.
În regiunea Nord-Vest, doar 3 la sută cred că e rău în UE.

UE – susținută în marile orașe
Marile orașe – 62 la sută dintre cei care locuiesc aici spun că e bine să fii în UE, doar 12 la sută că ar fi rău. La sate procentul celor care cred că nu e bună apartenența la UE se dublează – 26 la sută cred că e rău, 42 la sută că e bine.

Intenția de vot pe părăsirea UE
Dacă ar fi să se voteze ieșirea sau rămânerea în UE , cei mai mulți – 43 la sută ar vota pentru Romexit cei care cred e rău să fii în UE, urmați de cei care nu știu dacă e bine sau rău să fii în UE – 37 la sută. Chiar și 18 la sută din cei care spun că e bine în UE ar vota ieșirea. Un procent foarte mare – 49 la sută dintre cei care nu știu dacă e bine sau rău să fii în UE, nu știu dacă ar merge la vot.

Cei care ar vota pentru a rămâne în UE – 68 la sută, sunt cei care cred că e bine în UE, urmați de 16 la sută dintre cei care nu știu dacă e bine sau rău în UE și alți 15 la sută dintre cei care cred că e bine în UE.

Unul din patru tineri până în 24 de ani cred că e rău că România e în UE
Potrivit eurobarometrului citat, tinerii cu vârste între 15-24 ani, în procent de 25 la sută cred că e rău să fii în Uniunea Europeană.
Doar 18 la sută dintre bătrânii cu vârste între 65-74 cred că e rău în UE.

Procentul cel mai mare de români care cred că e rău să fii în UE – 26 la sută e în categoria celor de peste 75 de ani.
Mai mult de jumătate dintre românii cu vârste între 25-39, adică 53 la sută cred că este bine în UE.

Cei născuți după 1980 sunt cei mai poliarizați – 51 la sută că e bine și 21 la sută că e rău
Cei născuți înainte de 1946 – 31 la sută cred că e rău să fii în UE.