ACTUALITATE, OPINII

Sorin Ioniță-Expert Forum: ,,CNCD și-a pierdut uzul rațiunii și trebuie desființat, plătim lefurile alea degeaba”

CNCD și-a pierdut uzul rațiunii și trebuie desființat, plătim lefurile alea degeaba. Nu-i vorba că ar fi PSD-ist — dar că nu mai știe ce e aia discriminare și de ce este ea periculoasă social. A uitat de ce a fost creat.

Discriminarea e un pattern de comportament prin care membrii unui grup, de regulă mai saraci, neajutorați sau măcar aflați într-un fel în minoritate, sunt afectați concret într-un drept: respinși la joburi, blocați în anumite locuri, segregați la școala etc. Uneori se poate face și cu vorba, când cineva ventilează un clișeu social ostil ca să accentueze sau să justifice starea de inferioritate a categoriei respective.

Ultimele decizii arată ca CNCD a luat-o razna si nu se mai ocupa nici de persoane vulnerabile, nici de clișeele social-discriminatoare cu adevarat periculoase. Când politicienii se fac în toate felurile între ei, inclusiv penali, asta e parte din lupta politică: nu-i vreun vulnerabil pe acolo discriminat.

Când un jurnalist o face maimuță pe d-na premier, pe chestie de coafură, asta poate să fie sau nu o comparație de prost gust, după cum crede fiecare. Sau o jignire / insultă, pentru care exista justiția civilă, deși față de persoanele publice libertatea de a critica, fie și stridentă, e mai mare. Dar n-are nicio treabă cu discriminarea, care-i o chestie făcută de cei puternici celor slabi, nu invers. CNCD nu-i făcută să fie (încă) un gardian al puterii prin decizii ridicole.

Astea nu-s excepții: nu-mi amintesc când CNCD s-a sesizat ultima oară pe un caz autentic de discriminare, din care există gramadă în societate. În schimb a devenit un CNA2, cu toate problemele de politizare și derivă instituțională ale acestuia. Tovarăși, mai mergeți și pe acasă, căutați-vă joburi și lăsați lumea în pace cu prostiile voastre.

PS. M-am uitat pe pagina CNCD, care oricum arăta ca făcută de un școlar în recreație, ca să văd cine sunt prostovanii cu decizia. Ei bine, nu apar nicaieri numele membrilor, persoane plătite din banii voștri, ci doar organigrama. Compoziția CNCD e secretă online.

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Soare
Soare
10°C
Vânt: 4 km/h V