ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ

Spania fierbe: Parlamentul Cataloniei a proclamat independența

Parlamentul Cataloniei a votat independența. 70 de parlamentari au votat pentru independența regiunii, 10 împotrivă și 2 abțineri.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy a convocat ședință de guvern de la ora 20.

Tot astăzi, Șeful guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a cerut în Senat permisiunea de a-l destitui pe liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, și întreg executivul acestuia, pentru a contracara planurile lor de independență, relatează AFP.

Rajoy a cerut ,,destituirea președintelui Generalității Cataloniei, a vicepreședintelui și a consilierilor” guvernului regional, în aplauzele senatorilor, în majoritate membri ai partidului său. El a dat asigurări că obiectivul său este de a permite organizarea de alegeri regionale în șase luni.

Premierul a mai spus că guvernul său intervine în Catalonia pentru a-i elibera pe locuitorii acesteia de ,,jugul’ unei minorități separatiste ,,intolerante”, potrivit DPA.

,,Catalanii au nevoie de protecție nu de imperialismul spaniol, ci de o minoritate care, într-un mod intolerant, vrea să supună pe toată lumea jugului doctrinei sale (secesioniste)”, a declarat Rajoy.