LIFESTYLE

Spectacol, astăzi, pe străzile Năsăudului. Orașul a găzduit Maialul elevilor năsăudeni

Năsăudul a găzduit astăzi Maialul elevilor năsăudeni, străveche sărbătoare care se organizează, în micul orășel de pe Someșul Mare, încă din anul 1871. În legătură cu originea acestei sărbători, sunt vehiculate două ipoteze: una dintre acestea spune că Maialul a apărut pe filieră germană în Transilvania, fiind preluată mai apoi de români și maghiari. Istoricii locali sunt însă de părere că această sărbătoare este de sorginte patriotică, scopul acesteea fiind aniversarea Marii Adunări Naționale care a avut loc la Blaj, pe Câmpia Libertății, în 15 mai 1848.

Primele ediţii ale Maialului năsăudean, la sfârșitul secolului al XIX-lea, s-au ținut departe de ochii autorităților,  în pădurea Dumbrava, iar mai apoi în locul stadionului de fotbal de astăzi. În secolul XX, această sărbătoare a avut și două momente de întrerupere:  între 1940 – 1945, când a fost întrerupt de ocupația maghiară, și între 1948-1957, când a fost interzis de către autoritățile comuniste.

Sărbătoarea debutează cu parada școlilor din oraș: Colegiul Național ,,George Coșbuc”, Liceul Silvic ,,Transilvania”,  Liceul Economic, Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” și Grădinița cu Program Prelungit. Alături de elevii îmbrăcați în costume tradiționale, unele vechi de sute de ani, iau parte la defilare cadrele didactice, dar și frații, părinții sau bunicii elevilor, într-o mare de oameni care se revarsă pe străzile Năsăudului.

Muzica pentru paradă este asigurată de fanfara militară a Garnizoanei Bistrița și de muzicanții aduși de fiecare școală din oraș. Din loc în loc, participanții la paradă se opresc pentru a asista la dansul Călușarilor sau la câte o repriză de dansuri populare executate de ansamblurilor liceelor năsăudene. După ce am traversat orașul și au bucurat ochii și inimile privitorilor, participanții la paradă au umplut curtea Colegiului Național ,,George Coșbuc” udne a avut loc premierea celor mai frumoase costume populare și a elevilor școlilor năsăudene care au obținut rezultate foarte bune la olimpiadele și concursurile școlare.

Maialul elevilor năsăudeni s-a încheiat cu un bogat program artistic susținut de cei mai talentați elevi ai școlilor din Năsăud. A fost o sărbătoare a primăverii și a bucuriei, dar înainte de toate o sărbătoare a portului popular românesc, a jocului, cântecului și sufletului de român.

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, oameni pe scenă, mulţime, nuntă, copil, pantofi şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, pe scenă, stând în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, cer, copac, mulţime şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni în picioare, cer, copil şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 10 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, mulţime şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, oameni în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, mulţime şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, cer, copil, mulţime, pantofi şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, copil şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, persoane zâmbind, oameni pe scenă, mulţime şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, mulţime, cer, copac şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, oameni în picioare, copac, mulţime, copil, pantofi şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane, oameni în picioare, nuntă, copac, mulţime şi în aer liber