LIFESTYLE

Spectacol pe cer, vizibil din România, în această noapte: eclipsă totală de Lună sau ,,Luna sângerie”

În această noapte, spre dimineața zilei de 21 ianuarie 2019 se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă inclusiv din țara noastră. Eclipsa de Lună se produce atunci când Luna, Pământul și Soarele se aliniază (sunt în linie dreaptă), Luna intră în conul de umbră al planetei noastre și primește o nuanță roșiatică. Eclipsa care se produce în această noapte este una totală, deoarece Luna va intra complet în umbra Terrei.

Eclipsa va începe la ora 4,36 și va fi una parțială până la ora 6,41 când va începe faza de totalitate care va ține până la ora 7,43. ,,Maximum se produce la ora 7,12 dimineața când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului se află în faza de totalitate, când Luna se află în umbra Pământului, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei” se arată pe site-ul Observatorului Astronomic din București.  Sfârșitul eclipsei va avea loc la ora 9,48, dar nu va fi vizibilă din țara noastră unde Luna apune în jurul orei 8, dar se va vedea, dacă cerul va permite, cum discul acesteia începe să iasă din umbra Pământului.

În timpul eclipsei, Luna are o culoare roșiatică ceea ce face ca fenomenul să mai fie cunoscut și sub denumirea de ,,lună sângerie”.

Sursa foto: Adevărul.ro