OPINII

Speranța cea de pe urmă!

Autor: Alin Seserman
Îi jelim pe cei care au plecat şi ne rugăm pentru medicul care a salvat vieţi. Suntem tăcuți dar tăcerea noastră nu-i ajută. Ei vor să strige în aceste zile dar nu mai pot. Nu mai pot face nimic. Nici ei, nici copiii incendiați la maternitate, nici cei de la colectiv. Nici victimele din Munții Apuseni sau cei care au pierit în Lacul Siutghiol. Niciunul dintre cei care nu mai sunt.
Din neferice nici cei care urmează să moară.
Pentru ei nu mai putem face nimic. Poate pentru familiile lor, dar pierderea nu va mai fi recuperată niciodată.
N-am învățat nimic din tragediile ultimilor ani.
Vom afla și cauzele incendiului dar problema de fond va rămâne și astfel de evenimente se vor repeta, fiindcă zecile de mii de incompetenți conduc instituțiile, școlile, spitalele și companiile de stat, iar actualul sistem se perpetuează și se consolidează cu fiecare zi. Politrucii care ne servesc dimineața discursuri sforăitoare despre principii și valori, se dau peste cap în fiecare zi pentru a-și pune oamenii credincioși pe funcții. Directorii de la finanțe, de la muncă, prefecții care astăzi conduc ISU fără a avea vreo calificare, sunt politrucii fără meserie sau cu diplomă obținută prin poștă.
Singura lor calitate e carnetul de partid și obediența față de șefii politici ierarhici.
Trăim unul dintre cele mai triste episoade din istoria României și astăzi se mizează tocmai pe deznădejdea noastră și pe neimplicarea oamenilor buni. Cel mai des auzim că ne-am săturat, nu mai votăm pe nimeni, toți sunt la fel și asta e de fapt arma lor. Ei se mobilizează, noi stăm acasă. Sistemul se consolidează și perpetuează, iar problemele noastre se adâncesc.
Și în aceste momente ni se cere să tăcem, să fim solidari cu victimele, așa cum sunt ei, adică cu mesaje ipocrite de campanie electorală.

Singura soluție e ocuparea tuturor funcțiilor din sistemul public prin concurs pe bune. Fără asta, orice alte măsuri sunt ineficiente.

Astăzi peste 11000 de medici susțin examenul de rezidențiat. Peste câteva luni, elevii de clasele a VIII-a și a XII-a susțin examenul de bacalaureat și de capacitate. Ei susțin un examen pe bune și sunt convins că asta e singura soluție pentru ieșirea din criză. Nu există alta în afara performanței și a ocupării funcțiilor publice prin concurs corect. Niciodată nu o să se schimbe ceva în bine dacă actuala situație rămâne. Sistemul favorizează corupția și incompetența pe funcții. Oamenii buni s-au retras sau au fost îndepărtați fiindcă pentru a fi numit pe o funcție de conducere trebuie să obții un certificat de loialitate de la un politruc influent și oamenii buni nu fac asta. Dacă facem o evaluare în fiecare județ o să rămânem fără cuvinte. Conducătorii instituțiilor sunt o adunătură colorată care funcționează pe un singur principiu: perpetuarea pe funcție. Unii nici n-au visat vreodată că vor ajunge funcționari în respectivele instituții iar astăzi le conduc. Ei și alții ca ei.
Nu ne vom vindeca dacă tăcem.

Milioane de tineri au plecat pentru că speranța lor a murit. Unii încă n-au apucat să plece. Astăzi statul le-a spus din nou că nu mai au ce căuta aici, că locul lor e în altă parte.
Acolo unde hoția nu e patron, iar normalitatea e așa cum trebuie să fie.

Ce e de făcut? Sistemul trebuie dărâmat din temelii pentru că altfel ne va omorî el pe noi și pe copiii noștri. Anii care vin trebuie să fie anii schimbării în bine. E nevoie de o mare mișcare civică, patriotică, energică și articulată de oameni implicați pentru binele comun, care să înlăture acest sistem ce și-a arătat limitele. O mișcare care să adune energiile bune din societate și să dea sens viitorului și generațiilor care vin.