LIFESTYLE

Splendoare în Munţii Rodnei. Poiana cu narcise a înălbit şi îşi aşteaptă vizitatorii. FOTO

Narcisele au început să înflorească în Munții Rodnei. Vor putea fi admirate chiar din acest sfârșit de săptămână.

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, iarbă, cer, în aer liber şi natură

Poiana cu narcise din Munţii Rodnei, de pe Vârful Saca, va putea fi vizitată începând cu acest sfârşit de săptămână de iubitorii muntelui, a anunţat vineri, pe Facebook, Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei (APNMR). Intervalul optim pentru vizitarea poienei este de 1-2 săptămâni începând de acum.

“Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei anunţă turiştii interesaţi de drumeţii la Poiana cu narcise din Valea Vinului că este pregătită să-i întâmpine! Intervalul optim pentru vizitarea Poienii cu narcise este de aproximativ 1-2 săptămâni, începând cu această dată. Turiştilor care vor vizita Poiana cu narcise, le dorim să se bucure de peisajul inedit, să facă fotografii, să poposească pentru a admira zona şi îi rugăm de asemenea să se informeze referitor la starea vremii înainte de plecare, să nu culeagă flori, să nu abandoneze gunoaie, să păstreze un comportament civilizat”, au scris cei de la APNMR pe Facebook.

Este posibil ca imaginea să conţină: nor, cer, iarbă, în aer liber şi natură

Alex Varga ne ajută şi ne informează cum să ajungem.

“Trebuie să ajungeți în satul Valea Vinului, care aparține de comuna Rodna. Din Valea Vinului aveți două trasee, ambele marcate acceptabil, care vă urcă la Poiana cu Narcise. primul este cel care urcă pe Valea Secii, adică prima vale pe partea stângă odată intrat în sat. Există marcaj în stradă, cu săgeată indicatoare. Lungimea lui..ceva peste 5km. Pentru al doilea traseu, trebuie să traversați tot satul, și în partea de sus, acolo unde râul se desparte în două, trebuie să alegeți drumul de pământ din stânga, respectiv Izvorul Roșu. Mergeți pe el vreo două sute de metri, și veți vedea un drum care urcă, pe partea stângă de mers. Există și acolo marcaj, așa că este destul de simplu. Traseul urcă până în Dealul Popii, la Căsoaie, aproximativ trei kilometri, și de acolo mai aveți puțin peste un kilometru până în poiană”.

Pentru a admira narcisele din Munţii Rodnei, drumeţii trebuie să achite un bilet, care poate fi plătit printr-un sms la numărului 7473, cu mesajul PARCRODNA1, în valoare de un euro, plus TVA.

Din Valea Vinului, turiştii pot alege două poteci către Poiana cu narcise, drumul până la Vârful Saca fiind estimat să dureze în jur de trei ore.

Poiana cu narcise din Munţii Rodnei, arie protejată de interes naţional, este situată la atitudinea de 1.600 metri şi se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare.

foto: Alex Varga.