LIFESTYLE

Splendoare în Parcul Național Călimani. FOTO

de Mihai Sărmășan

Un parc natural constituit in mare masura din munti vulcanici este o raritate, insa aceasta raritate exista si se numeste Parcul Natural Calimani. Situat in nordul tarii si acoperind 24.000 de hectare care se intind pe raza a patru judete (Mures, Bistrita-Nasaud, Harghita si Suceava), parcul este o adevarata oaza de liniste si vegetatie rara, in care descoperi la orice pas cate-o minune a naturii.

Peisaje impresionante care te lasa mut de uimire, existenta celui mai mare crater vulcanic din tara (al carui diametru atinge aproape 10 kilometri), fauna bogata si selecta (cocosul de mesteacan este un locatar nelipsit al parcului), flora deosebita din care nu lipsesc bujorul romanesc de munte, zambrul si jneapanul, precum si relieful deosebit au facut ca aceasta zona sa fie declarata arie protejata inca din anul 2003.

 

Alaturi de crestele dantelate ale Pietrelor Rosii, in Parcul National Calimani sunt numeroase masive muntoase, printre care Muntele Lucaciu (1778m), Muntele 12 Apostoli (1760m), Muntele Harghita (1800m) si Pietrosul Calimanului (2100m), ca sa amintim aici doar cateva dintre ele.

Parcul National Calimani este impartit in trei zone mari: Rezervatia Stiintifica de Jnepenis, Rezervatia Lacul Iezer din Calimani si Rezervatia geologica 12 Apostoli. Intregul ecosistem asigura prezenta a peste 800 de specii de plante, peste 100 de specii de pasari (printre care brumarita alpina, mierla gulerata, eretele vanat, soimul calator, uliul porumbar, corbul, pietrarul, brumarita de padure, codrosul si pantarusul), aproape 90 de specii de licheni si o multime de vietuitoare vertebrate si nevertebrate (vipera, soparla cenusie, salamandra, naparca, sarpele de alun, cocosul de munte, liliacul bicolor, mistretul, cerbul, caprioara si parsul comun).

Poti sa te plimbi ore in sir prin padurile de fag si arbori de zambru si sa nu te saturi de verdele, galbenul si rosu-ruginiul care ti se astern in fata ochilor.

foto credit: Andrei Mureșan