DIN TRANSILVANIA, LIFESTYLE

Splendoare pe crestele Munților Rodnei. Floarea de colț așteaptă să fie admirată

Imagini spectaculoase, în aceste zile, pe crestele calcaroase ale Munților Rodnei. A înflorit floarea-de-colţ,  una dintre cele mai frumoase flori ce vegetează în Carpații românești. Crește pe culmile calcaroase, în pajiștile de pe versanții abrupți și însoriți sau pe stânci și este larg răspândită în zona montană din țara noastră. Rudă cu floarea soarelui și cu margareta, floarea-de-colț este o plantă foarte rezistentă la frig și la vânturi puternice, ce înflorește în lunile iulie și august.

Numele florii de colț  provine din cuvântul german ,,edelweiss , compus din „edel” și „weiss” (,,nobil” și ,,alb”). Acest cuvânt ,edelweiss  a fost descoperit în scris pe 5 martie 1784, de aceea, 5 martie a devenit Ziua florii de colț. De numele acestei flori sunt legate numeroase legende care au în centru eroi şi aventurieri care sunt în căutarea Florii de colţ, pentru a o dărui femeii iubite.

Floarea de colţ are frunze catifelate, de dimensiuni diferite, aşezate în jurul tulpinei, în formă de cerc. Florile sunt mici şi numeroase, compuse din petale de un alb imaculat şi lasă impresia unei singure flori de forma unei steluţe.

Simbol național în Austria, floarea-de-colț este considerată, la noi în țară, simbol al dragostei, Se spune că, pentru a-și dovedi dragostea și curajul, tinerii colindau zonele stâncoase ale munilor pentru a culege flori de colț și a le oferi iubitelor. În limbajul florilor, această gingașă floare înseamnă puritate și curățenie.

Cei care se încumetă să străbată potecile munților în căutarea floriid e colț trebuie să știe că floarea este protejată prin lege, adică o pot doar admira, nu și lua ca suvenir.

Sursă foto: Costel Rotari

Este posibil ca imaginea să conţină: munte, cer, nor, plantă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, cer, nor, copac, munte, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, munte, iarbă, plantă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, nor, cer, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: floare, plantă, natură şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, cer, nor, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, natură şi în aer liber