Masivul Saca Munţii Rodnei narcise Valea Vinului
LIFESTYLE

Splendoare totală. Grădinile Munților Rodnei sunt pline de flori!

Masivul Saca din Munții Rodnei oferă peisaje unice în aceste zile. Traseul prin Valea Secii are o urcare destul de abruptă, temperată însă de serpentinele traseului și de frumusețea peisajului.
Poiana având o suprafaţă de 5 ha, este situată pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m și este declarată rezervaţie prin Legea nr. 5/2000.
În perioada de înflorire, lunile mai – iunie poiana oferă o priveliște extrem de frumoasă.
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, plantă, floare, nor, iarbă, în aer liber şi natură
Narcisele au fost elogiate încă din cele mai vechi timpuri de către poeți și muzicieni. Se spune că o specie de narcise a fost denumită chiar „narcisa poetului”. Încă din Antichitate, narcisa are diferite simboluri precum puritate, prietenie, bucurie, cât și semnificații religioase, fiind prima floare care a înflorit în Grădina Ghetsemani la Învierea lui Iisus.
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, cer, iarbă, copac, în aer liber şi natură
Despre apariția narciselor pe muntele Saca se spune că se datorează structurii geologice a solului. Aici se găsesc pietre de granit pe sub care curg ape reci, având ca efect răcirea solului, o climă umedă și rece. Datorită acestor condiții se pot observa diferite vietăți intersante, dar cele care atrag atenția sunt narcisele sălbatice, care au pus stăpânire pe aceste locuri.  Perioada de înflorire este de cel mult două-trei săptămâni, timp în care se pot face drumeții spre rezervație.
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, iarbă, plantă, copac, floare, în aer liber şi natură
Anual, spre sfârșitul perioadei de înflorire se organizează „Sărbătoarea narciselor”, pentru a fi marcate Ziua Europeană a Parcurilor şi Ziua Parcului Naţional Munţii Rodnei. Această acțiune dedicată mediului înconjurător constă în drumeții până la Poiana narciselor. Traseul este ecologizat și se organizează concursuri și competiții cu tematică de protejare a mediului.
Este posibil ca imaginea să conţină: iarbă, cer, plantă, munte, copac, în aer liber şi natură
Poiana cu narcise de pe Masivul Saca, inclusă în Parcul Național Munții Rodnei, este o arie protejată de interes național, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Bistrița-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Rodna, satul Valea Vinului.
foto: Costel Rotari.