Se pare că Sistemul s-a hotărât, în ciuda tuturor potențialelor efecte – de la o poziție critică a Administrației americane, până la ample posibile proteste de stradă -, să-i interzică lui Călin Georgescu o candidatură pentru Alegerile prezidențiale.
Dar, Călin Georgescu poate să devină, ajutat de acesta, Președintele informal al României.
Nu cred că este în interesul domniei sale să-și transfere capitalul politic către un alt candidat, oricare ar fi acesta, ci menținerea electoratului propriu în sfera sa de influență.
Ce poate să facă pentru a deveni Președintele informal al României?
Să zicem că își îndeamnă electoratul să-l voteze în continuare. Cum? Foarte simplu.
Într-un loc liber pe Buletinul de vot (în interior, dacă este posibil, sau chiar pe ultima pagină exterioară a buletinului de vot, în cazul în care nu se lasă, intenționat, spațiu liber în interior) fiecare elector poate să-și construiască propria-i căsuță de vot, să deseneze simbolic, în interiorul acesteia, o siglă, de pildă CG – Curățenie Generală – și să aplice ștampila VOTAT, exact în interiorul acelei căsuțe. Sigur, avem de-a face cu un vot nul. Dar unul semnificativ prin însumare! Voturile declarate nule vor depăși, cu mult, voturile valabil exprimate pentru primul candidat. Procesul se poate relua pentru Turul II, unde, în mod semnificativ – și demonstrativ! – numărul voturilor nule va depăși, cu mult, numărul voturilor pentru primul candidat.
Ar fi, de departe, foarte hilar ca numărul voturilor nule (care în proporție de 99,99% vor fi – evident pentru orice observator – pentru Călin Georgescu) să depășească voturile valide ale primului candidat la Președinția României!
Putem să ne imaginăm reacțiile, în primul rând ale Administrației Trump, apoi, foarte timide (sau, cine știe?, dar nu mai contează, ofuscate), ale administrației de la Bruxelles.
Apoi, o sumă importantă de electori / analiști / comentatori va cere reluarea alegerilor, pentru a avea, în sfârșit, un Președinte legitim! Și, cine știe, ce mai poate urma!?
Tensiunea se va păstra, iar legitimitatea președintelui rezultat din astfel de alegeri va fi evident foarte șubrezită, dacă nu cumva o putem aprecia ca având o convergență spre zero.
În fapt, domnul Călin Georgescu, nici nu ar avea mai nimic de pierdut, întrucât, pentru multă vreme de acum încolo, domnia sa va fi perceput drept Președintele Poporului / României.
În schimb, costurile României, interne și internaționale, le putem ușor bănui.
Marcel Seserman