ECONOMIC

SRI: Atacuri cibernetice de amploare asupra unor instituții financiare bancare din România în perioada iunie-august 2018

Într-un comunicat de presă, Serviciul Român de Informații informează că deține date și informații certe că, în perioada iunie-august 2018, asupra unor instituții financiare din România au avut loc atacuri cibernetice de amploare. SRI precizează că și alte instituții partenere din alte state au identificat în statele lor iminența producerii unor atacuri cibernetice de amploare îndreptate asupra mai multor  sisteme financiare din întreaga lume.

Conform analizei Centrului Național Cyberint, unitate SRI specializată în domeniul cyberintelligence, hackerii folosesc mai multe unelte de atac, inclusiv din arsenalul Cobalt Strike care sunt asociate cu o grupare de infracționalitate cibernetică de origine  estică. Una dintre metodele de lucru folosite de atacatori constă în extragerea unor sume de bani, eliminand limitele de retragere aferente unor conturi bancare.

Conform SRI, mii de atacuri cibernetice vizează zilnic instituții, entități și persoane din spațiul virtual, iar atacurile informatice împotriva instituțiilor financiare au cunoscut o creștere în ultimii ani. Atacatorii folosesc tehnici de tipul APT -Advanced Persistent Threat – în urma cărora obțin acces la sistemele informatice și ulterior găsesc metode să valorifice informațiile accesate.

Serviciul Român de Informații anunță, totodată, că pune la dispoziția instituțiilor financiare expertiza sa în domeniul protejării infrastructurilor cibernetice. Eventualele solicitări de sprijin pot fi transmise la adresa de email [email protected].