ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, ULTIMA ORĂ

Start up nation: Cluj 2289 proiecte depuse, Teleorman 96

Peste 19300 de noi intreprinderi au aplicat pentru programul START UP NATION. . Cifrele programului START UP NATION stau astfel:

 • Planuri de afaceri depuse: 19.296
 • Planuri de afaceri depuse corect: 19.026, în valoare totală de 3,75 miliarde de lei
 • Planuri de afaceri cu punctaje care le permit să se încadrează în buget: 8.653, cu fonduri nerambursabile solicitate in valoare totală de 1,713 miliarde de lei.
 • Punctaje finanțabile:

– 100 p – 3983 de planuri de afaceri depuse
– 95 p – 4566 de planuri de afaceri
– 90 p  – 104 planuri de afaceri

 • Proiecte punctate pentru inovație: 84% din cele 8.653  finanțabile.
 • Firme în mediul urban dintre cele finanțabile: 76,17%
 • Firme în mediul rural dintre cele finanțabile: 23,83%.
 • Județele cele mai performante sunt București și Cluj, iar pe ultimile locuri se află Ialomița, Teleorman și Călărași. În topul celor mai harnice județe figurează Timiș, Bihor, Iași, Ilfov.

Dacă facem o scurtă analiză și raportăm cifrele și la numărul de locuitori din fiecare județ, tragem concluzia că județul Teleorman este pe ultimul loc din țară. Sub 100 de proiecte au fost depuse în județul lui Dragnea, pe când la Cluj au fost depuse 2289. Diferență absolut uriașă. Baronizarea județelor a stopat orice inițiativă din cauza neîncrederii în astfel de oportunități. Economia locală a fost capturată de clientela baronilor și în felul acesta a dispărut clasa mijlocie formată din noii antreprenori și s-au întărit companii ale mafiilor locale. Acolo unde a avut loc o dezvoltare bazată pe competitivitate, rezultatele sunt pe măsură.    Următoarele etape ale programului sunt următoarele:

 • Verificarea veridicității și eligibilității planurilor de afaceri. “Estimăm un termen de 45 de zile pentru verificarea tuturor proiectelor”, a spus ministrul Ilan Laufer.
 • Generarea numărului de identificare pentru fiecare proiect în Registrul Unic Electronic (procedura prevede un termen de 5 zile de la închiderea sesiunii de înregistrare).
 • Semnarea acordurilor de finanțare, pe măsură ce planurile de afaceri sunt acceptate în program. “Primele acorduri de finanțare vor fi semnate în aproximativ două săptămâni”, a spus ministrul.

Pentru a nu fi obligați să dea banii înapoi la stat, antreprenorii vor fi nevoiți să țină locurile de muncă doi ani de zile și să nu vândă echipamentele timp de trei ani. Proiectul succesului va fi măsurat prin capacitatea de a întoarce mai mulți bani la bugetul de stat decât s-au oferit antreprenorilor. Ministrul Laufer a declarat că mizează pe întoarcerea acestor sume în următorii trei ani la buget. De asemenea, el consideră că programul va continua și anul viitor.

 

 

 

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Senin
Senin
-2°C
Vânt: 4 km/h SV