ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Statistic, două femei sunt ucise în fiecare săptămână de partenerii violenți. Recomandări ale specialiștilor

Două femei sunt ucise în fiecare săptămână de partenerii violenți. Asta arată o statistică de la finalul anului trecut. În ultima săptămână, două astfel de cazuri au șocat România. Este vorba despre crima de la coaforul din Titu, Dâmbovița, și cea de la grădinița din București. Autorităţile şi psihoterapeuții caută soluții ca astfel de cazuri dramatice să fie prevenite.

Alexandra Marin, tânăra înjunghiată mortal într-un salon de coafură de un subofițer MApN, își anunțase apropiații că este hărțuită de iubit, motiv pentru care tatăl ei o însoțea la tot pasul. Rudele spun că Poliția nu a luat nicio măsură, deși bărbatul nu a fost la prima tentativă de violență atât asupra ei cât și asupra fostei soții.

Specialiștii spun că e dificil ca victimele, femeile, să-și dea seama că partenerii lor sunt violenți. Totuși, ieșirile necontrolate și trecerea de la o stare la alta cu ieșiri violente sunt semne clare că acei oameni sunt periculoși. Se enervează din orice și trec brusc de la o stare la alta. Întreruperea relației trebuie să se facă rapid, nu treptat, fără a mai da posibilitatea persoanelor violente să se apropie, să revină, să ceară drepturi absurde.

Un sfat din partea specialiștilor este anunțarea autorităților. Cu toate acestea, legislația nu le oferă protecție deplină acestor femei. Sancțiunile pentru încălcarea ordinului de restricție nu sunt dure. Vorbim până la urmă de un document, de o hârtie, nu o vestă antiglonț, polițiștii nu pot sta lângă femei. Unii specialiști sunt de părere că persoanele violente ar trebui să poarte o brățară pentru a putea fi monitorizate.

O persoană care nu respectă interdicția riscă pedeapsa cu închisoarea de la o lună la un an sau amendă penală.

O femeie este agresată la fiecare 30 de secunde în România! Una din patru femei din România va fi la un moment dat în viaţă agresată!

Violenţa asupra femeii nu va înceta decât dacă bărbaţii înţeleg că fac parte din soluţia pentru eliminarea ei.
Pentru că în final cu toţii trebuie să ne asumăm responsabilitatea atât pentru ceea ce am făcut, cât şi pentru ceea ce nu am făcut.