LIFESTYLE, ECONOMIC

Stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc la lucru înainte de 6 luni crește de la 650 de lei la 1.500 de lei

Ministerul Muncii a realizat un proiect de urgență de urgență prin care stimulentul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni crește de la 650 de lei lunar la 1.500 de lei, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

”Până acum, foarte, foarte puțini părinți au optat să revină la muncă mai repede. Noi mizăm ca prin această măsură, cel puțin un sfert dintre părinți să revină mai repede la muncă”, a spus Raluca Turcan.

Stimulentul de reinserție este acordat părinților care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Acest stimulent de inserție nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului și e nevoie de o cerere pentru ca părintele să îl poată primi.

”Proiectul de ordonanță de urgență care prevede majorarea de la 650 lei la 1 500 lei a stimulentului de inserție pentru părinții care revin la serviciu înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni vizează atât creșterea veniturilor părinților, cât și asigurarea forței de muncă la nivelul angajatorului. Din estimarea noastră, din 178 727 beneficiari de indemnizație pentru creșterea copiilor, aproximativ 25% ar opta pentru întoarcerea la activitatea profesională și obținerea stimulentului de inserție, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități. Majorarea stimulentului de inserție cu mai mult decât dublul nivelului actual ar putea fi un factor motivant pentru creșterea acestui procent în rândul părinților cu copiii care încă nu au împlinit 6 luni”, a completat ministrul muncii, Raluca Turcan.