DIN TRANSILVANIA

Strategii de dezvoltare ale mobilității electrice în România, dezbătute la Cluj-Napoca

Am participat la cea de-a 3-a ediție a Electric Drive, eveniment care aduce împreună experți din domeniul mobilității, antreprenori, investitori, reprezentanți ai instituțiilor publice, dezvoltatori și consultanți.

Tema abordată în acest an s-a conturat pe marginea evoluției mobilității electrice în România, politici și strategii de dezvoltare în sector, dar și subiecte ce țin de smart city.
În acest cadru am prezentat profilul orașului nostru și câteva dimensiuni strategice pentru dezvoltarea durabilă a acestuia. În contextul actual, mobilitatea electrică este o componentă fundamentală a strategiei orașului.

Cluj-Napoca are oportunitatea de a fi un oraș conectat la viitor, având inovarea ca element central de dezvoltare. Tehnologia din spatele vehiculelor electrice evoluează constant, odată cu creșterea preocupării pentru mediul înconjurător. La Cluj-Napoca, în sistemul de transport public există în circulație, pe lângă tramvaie și troleibuze, 21 de autobuze electrice, nepoluante. În prezent o treime din flota de transport public este electrică, iar obiectivul municipalității este ca în viitor întregul sistem de transport public să fie ecologic. De asemenea, căutăm și alte soluții pentru a diminua emisiile produse de traficul rutier de pe raza municipiului, precum amplasarea de stații publice de încărcare pentru vehicule electrice sau oferirea de licențe de taximetrie exclusiv pentru mașini electrice.

Clujul are avantajele competitive și capacitatea să utilizeze evoluția tehnologică din domeniul mobilității pentru o comunitate dezvoltată și echilibrată.