ECONOMIC

Sub 1% din banii destinați capitalului uman și dezvoltare regională au fost absorbiți în august 2018

Autor: Andreea Paul (INACO)

Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex.

INACO semnalează realitatea gravă a absorbției efective a fondurilor europene dedicate capitalului uman de 0,4% în România în luna august 2018, în al cincilea an din acest ciclu financiar european (2014-2020), din cele 4,3 miliarde de euro alocați țării noastre pentru acest program operațional. Evident, capitalul uman a fost aproape total sacrificat și nu face parte dintre prioritățile actuale. O arată faptele. Nu mai avem nici scuza începătorilor din perioada 2007-2014.

La fel de gravă este rata extrem de scăzută de absorbție efectivă a banilor europeni dedicați dezvoltării regionale, de 0,87% în prezent, din cele 6,7 miliarde de euro alocați țării noastre pentru acest program operațional. Sunt datele oficiale, publicate în luna august 2018.

Cumulat, din cele 11 miliarde de euro alocați de către Comisia Europeană pentru capitalul uman și dezvoltarea regională, au fost rambursați efectiv României abia 76,5 milioane euro. O ștachetă a criteriului de performanță la mult sub 1% în gestionarea resursei umane și a decalajelor adânci de dezvoltare între diferitele regiuni ale țării, în anul Centenarului, te lasă perplex.

Sunt cifre catastrofice care arată performanțele unor decidenți publici submediocri și semi-analfabeți, fără nicio legătură cu buna guvernanță economică europeană sau cu respectul față de cetățeni. Nu cred că mai există vreo scuză în fața acestor cifre, cu excepția indolenței și a incompetenței unei puteri aflate la butoane din 2012 încoace. Nu se mai poate da vina pe nimeni din afara cercului de decidenți publici. Presiunea publică va trebui îndreptată înspre aceste două priorități pentru creșterea reală a calității vieții românilor, nu să așteptăm ,,marea miorlăială” din anul 2020 cum că ,,alții nu ne-au lăsat”.

INACO cheamă comisiile parlamentare să se mobilizeze pentru a chema miniștrii pentru fonduri europene, dezvoltare regională și pentru muncă la raport, iar echipele tehnice din aparatul public, specialiștii comunității de profesioniști ai societății civile și academice cu soluții pragmatice pentru accelerarea absorbției efective a banilor europeni.

INACO cere miniștrilor pentru fonduri europene, dezvoltare regională și pentru muncă, actuali și viitori, să prezinte zilnic cetățenilor timp de 3 minute stadiul proiectelor semnate, demarate și încheiate, utilitatea și eficiența absorbției efective a banilor europeni. Să nu vă surprindă dacă vă spun că actualilor beneficiari direcți de fonduri europene li se cer raportări zilnice cu orele alocate proiectelor în implementare și evoluția lor. Același lucru trebuie solicitat în oglindă, direct, și responsabililor publici cu absorbția banilor europeni. ZILNIC aceste informații să apară detaliate pe site-urile ministerelor, în conferințe de presă și să existe un dialog permanent deschis cu consultanții și cu beneficiarii de fonduri UE.