OPINII

Sunt norocos și bogat

Autor: Mihai Neamțu

Eram zilele trecute într-un parc din orașul copilăriei mele și am realizat, subit, că sunt un om norocos. Aflat într-o vale a plângerii, m-am rugat cândva să-mi vină-n cale oameni mai buni decât mine, semeni curajoși, mintoși, veseli și curajoși. De atunci, mi s-au tot împlinit dorințele. Am o puzderie de prieteni în lumea largă. Nu-i merit, dar ei insistă…

Oriunde aș ateriza în România, America sau Europa, știu c-aș găsi un zâmbet cald, o mână întinsă, o pernă și-o saltea, un blid cu merinde, o frază deșteaptă și-o vorbă consolatoare. Nu e uimitor? N-am să pomenesc numele acestor minunați compatrioți, dar ei știu că-i port în gând, cu multă recunoștință. Sunt bogat. Ei reprezintă declarația mea de avere.

Trecuți prin atâtea crize și bătălii pentru valori, am realizat că există o puzderie de români onești, gata să împartă cu tine o pâine, o lacrimă și-o bucurie. Da, suntem trecători… Îmi vine, totuși, să spun: „Doamne, Tu ești stăpânul întâmplărilor mici și al contextelor semnificative!”

Ce sfat i-aș da unui om descurajat? Întinde mâna unui necunoscut. E atât de important să ieși din bula autovictimizării, în care dai mereu vina pe context, pe sistem, pe ceilalți! E atât de ușor să te bucuri de reușitele altora: în loc să le bârfești succesul, lasă-te inspirat, motivat, călăuzit.

Resetarea minții este cheia împlinirii. Renunță acum la anumite obiceiuri vicioase. Scurtează anumite conversații sterile. Caută sufletele care-ți împărtășesc credința, lumina și, mai ales, entuziasmul.

Vei fi atras ca un magnet spre viața plină de surprize și necunoscute. Regretele n-ajută pe nimeni! În plus, e absurd și chiar stupid să repeți greșelile trecutului așteptând rezultate diferite. Pleacă din locul unde nu rodești. Pune sămânța faptei și a cuvântului acolo unde pământul e reavăn. Cere și puțin soare.

O zi frumoasă vă doresc, din toată inima. Tuturor.