OPINII

Suntem buni patrioţi?

Foarte mulți ne-am întrebat dacă suntem patrioți, dacă suntem mândri că suntem români și sigur că în mod automat primul instinct ne face să credem că da, suntem patrioți, aparținem și suntem atașați de țara noastră, ținem la țara noastră.

Fiecare dintre noi se consideră un bun român, un patriot. Chiar azi a apărut un sondaj în care apărea că majoritatea românilor se consideră patrioți.

Cred că sentimentul patriotic se cultivă în timp şi fiecare dintre am fost învăţaţi că e bine să fim buni români, că e bine să ne iubim ţara. Acasă, la școală, am învățat să fim patrioți.
Mesajele puternic patriotice despre români şi România au scris marii scriitori români şi au făcut-o în cele mai pitoreşti şi inspirate momente. Una dintre ele e memorabilă. “România este patria mea, restul sunt țări”, spunea Octavian Paler.

Cred totuși că e bine să învăţăm şi mai ales să acţionăm în spiritul patriotismului.

Am zis că ești patriot dacă faci lucruri bune acolo unde ești. Dacă îți respecți familia și comunitatea, dacă ajuți la construirea comunității, dacă ești un vecin și un prieten bun.
Indiferent de pregătirea profesională, un bun cetățean este cel care își face treaba serios acolo unde el este. Eşti un om civilizat, un om de cultură, dacă îţi exerciți cunoștințele la un nivel ridicat, dacă faci cu pasiune și cinstit ce faci, indiferent de meseria pe care o practici şi mai ales dacă faţă de membrii comunităţii ai o atitudine de respect, dacă respecţi virtuţile celuilalt şi dacă promovezi activ performanţa, pe cei merituoşi şi pe cei care îşi dedică timpul, energia şi cunoştinţele pentru ceilalţi, pentru comunitate şi pentru ţară.

Comunitatea civilizată este formată din membrii care respectă regulile pe care ei înșiși și le-au creat, nu din vedete media, care, fără a-și da jos ochelarii de soare, zbiară că sunt patrioți. Patrioți nu sunt cei care urlă la televiziuni că ei cumpără produse româneşti, mai ales că pot fi întâlniţi doar în mall-uri şi niciodată în piaţa agroalimentară, unde fermierii îşi vând produsele.

Am zis că a fi patriot presupune să contribui cinstit la modernizarea trotuarului din fața casei tale, a școlii și să nu lași în seama altora responsabilitatea ta.

A fi civilizat înseamnă a fi un bun patriot !

Cred de asemenea că acei oameni care își consumă energiile, timpul pentru binele comun, cei care se pun în slujba comunității, sunt buni români şi foarte buni patrioţi.

Nicolae Iorga spunea că “un patriot se recunoaşte că iubește, respectă și caută să adune și să îmbunătățească tărîmurile și oamenii”.

Mâine, ca de fiecare dată, o să auzim mesajul unei oficialități. Mi-ar plăcea ca din când în când, în loc de mesajul oficialităților, să auzim mesajul unui elev de clasa a XI-a, care învață bine la școală. Să ne spună care sunt aspirațiile generației lui. Să ne spună că ei, elevii, doresc să rămână în patria lor. Să ne spună că noi ceilalți trebuie să facem puțin pentru ca ei să facă totul pentru noi. Adică să rămână acasă lângă părinți și bunici, să crească și să trăiască ca nişte buni români şi să servească comunitatea și patria lor. 1 Decembrie 2013.

Așadar putem fi buni români, buni patrioți.
La mulți ani tuturor românilor.

Alin Seserman