OPINII

Suntem ființe raționale, înzestrate cu spirit critic, nu cobai sau roboți

Medicina modernă este un triumf al civilizației occidentale, ca și democrația reprezentativă sau noțiunea de liber arbitru. Nu poți lăuda progresul științei în detrimentul interogației filozofice deschise, curajoase și necenzurate.

N-aș dori să înlocuim paradigma greco-romană din politica occidentală (bazată pe respectul drepturilor individuale, participare voluntară la viața cetății, discurs critic la adresa puterii și revendicarea suveranității populare) cu dictatura tehnocraților obsedați de control social și micromanagementul digital al populației. Am putea fi siguri, atunci, că George Orwell se întoarce în mormânt…

Pe lângă interesele ventilate zilnic de Raed Arafat, mai există valori neglijate, dar fundamentale pentru viitorul copiilor noștri: libertatea de expresie, separația puterilor, respectul vieții private, refuzul spiritului de turmă, critica risipei banului public, lupta împotriva corupției și a conflictului de interese.

Viața omului liber este mereu despre riscuri asumate: și când conduci o mașină ai putea lovi pietoni pe zebră, dar asta nu a dus la interzicerea șofatului. Dacă vom ceda libertățile câștigate prin sânge în 1989, mâine va putea veni un dictator care va decide că tot poporul trebuie să bea urină ca lumea să se vindece de coronavirus sau orice altă boală.

Lipsa de transparență și respect pentru familiile pacienților din secțiile ATI, anularea consimțământului scris sau administrarea de medicamente în necunoștință de cauză reprezintă un atentat la adresa demnității umane.

Suntem ființe raționale, înzestrate cu spirit critic, nu cobai sau roboți. Dacă unii doresc să renunțe la întrebările de bun simț, atunci n-au decât. Despre servitutea voluntară s-au scris rânduri înțelepte, pe la 1577, într-o veche capodoperă filozofico-literară apreciată de Montaigne.

Curajul interogației rămâne calea sigură (deși strâmtă) către patria libertății.

Mihai Neamțu