LIFESTYLE

Suntem în Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri ale acesteia

Odată cu Învierea Domnului începe Săptămâna Lumina ce se termină în duminica următoare (Duminica Tomii). Potrivit tradiției creștine, în vechime, Botezul se săvârșea în noaptea de Înviere, iar cei botezați purtau haine albe întreaga săptămână de după Paști, de aceea se numeau ,,luminați”, de unde denumirea acestei săptămâni.

Pe de altă parte, în noaptea de Paști, în biserică se sting toate luminile. Rămâne aprinsă doar candela de pe masa din altar. Potrivit creștinortodox.ro, întunericul simbolizează moartea și iadul în care a coborât Iisus după ce a fost răstignit. Candela aprinsă din altar este sufletul viu și îndumnezeit al Mântuitorului coborât la iad. Apoi, preotul ne cheamă să primim lumina și să trecem de la întunericul morții la lumina vieții veșnice, prin aprinderea tuturor lumânărilor de la o singură lumânare. De aceea, Biserica vestește de Sfintele Paști: ,,Acum toate s-au umplut de lumină: cerul și pământul și cele de sub pământ”. De aceea, săptămâna care urmează după Înviere este numită  Saptamana Luminata.

Se spune că odată cu Învierea, porțile raiului se deschid și rămân așa până la Duminica Tomii, astfel că sufletele oamenilor care părăsesc această lume, în Săptămâna Luminată, ajug în rai indiferent de păcatele pe care le-au făcut. Pe de altă parte, copiii care se nasc în această săptămână vor fi foarte norocoși și vor avea o viață fericită.

Se mai spune că în noaptea Învierii, mormintele se deschid și sufletele morților părăsesc mormintele pentru a petrece sărbătorile împreună cu cei dragi. De aceea, în unele zone ale țării noastre, se aprind focuri pe dealuri sau în apropierea bisericilor, unde se crede că vor veni  sufletele celor trecuți în neființă să se încălzească.

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice, iar slujbele de înmormântare sunt oficiate după o rânduiala specială, slujba înmormântării fiind înlocuită de slujba Învierii, cântările acestei slujbe vorbind de biruința Vieții asupra morții. Slujbele din Săptămâna Luminată se țin cu ușile împărătești larg deschise.  În Săptămâna Luminată, inclusiv miercuri și vineri, este interzis postul,  credincioșii revenindu-și după cele opt săptămâni de post anterior Sfintelor Paști. În Săptămâna luminată și până la Rusalii (Înălțarea Domnului) nu se îngenunchează.

În vinerea din Săptămâna Luminată, de Izvorul Tămăduirii, se obișnuiește ca după otpustul Sfintei Liturghii să se săvârșească slujba sfințirii apei mici. Se spune că, în această zi, apele devin vindecătoare.  Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată.