ECONOMIC

Suntem pe podium în UE şi la efectivul de ovine şi caprine, cu 12 milioane de capete însă le exportăm vii findcă n-avem suficiente abatoare

România a avut un efectiv de aproape 12 milioane de ovine şi caprine în 2019, similar cu Grecia, însă densitatea animalelor la suta de hectare a fost de trei ori mai mică în România. În 2019 au fost exportate circa 3 milioane de capete de ovine. Volumul exporturilor de ovine în viu a fost de peste 1 milion de tone şi a însemnat 230 mil. euro.

În timp ce efectivele de porcine şi bovine din România au fost în scădere în ultimul deceniu, efectivele de ovine şi caprine au crescut, iar în anul 2019 am ajuns la un număr de aproape 12 milioane de capete de ovine şi caprine, în creştere cu 42% faţă de 2006, an dinaintea aderării la Uniunea Europeană, arată datele de la INS.

România s-a situat anul trecut pe locul 3 în UE la creşterea ovinelor şi caprinelor, singurele ţări cu efective mai mari fiind Anglia (22 mil. capete) şi Spania (18 mil. capete), potrivit sursei citate. Cu toate acestea, densitatea la suta de hectare a ovinelor şi caprinelor este de numai 90 de capete de animale, ceea ce arată că randamentul este unul scăzut în comparaţie cu alte ţări europene, România situându-se pe locul 14 în UE. Spre exemplu, Grecia, o ţară cu un efectiv de ovine şi caprine similar cu al României, are 295 de capete/100 ha, de trei ori mai multe decât România.