ACTUALITATE

Sute de mii de euro pentru un wc-urile unor şcoli din Teleorman, fără apă şi fără canalizare

În curtea Şcolii gimnaziale cu clasele I-VIII Mavrodin din judeţul Teleorman se află un WC pentru care s-au cheltuit 170.000 de lei în 2007. În lipsa apei curente, şcoala nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. Au urmat alte cheltuieli.
Licitaţia s-a ţinut la nivelul Ministerului Educaţiei . „Noi n-am avut treabă nici cu banii, nici cu licitaţia, nici cu firma care a construit. Nu am fost întrebaţi, nu ni s-a cerut nicio părere. Fondurile au venit de la Minister, acolo s-a ales constructorul“, a spus Tudor Păunescu, directorul şcolii, profesor în aceeaşi unitate la data construirii WC-ului. Doi ani a durat construcţia.

Nicolae Stan, primarul comunei, cunoaşte istoria WC-ului costisitor de care şi astăzi beneficiază cei 200 de copii de la unitatea de învăţământ. Şcoala nu are nici în prezent autorizaţie sanitară de funcţionare. „Banii au venit de la Ministerul Educaţiei La vremea respectivă a fost, probabil, o afacere cu bani publici“, explică primarul. În acelaşi an în care la Mavrodin s-a ridicat WC-ul de lux, în Teleorman alte 20 de unităţi şcolare au primit fonduri pentru grupurile sanitare. Între timp, unele unităţi beneficiare şi-au închis porţile, în urma procesului de comasare, şi WC-urile au rămas doar amintiri ale unor investiţii inutile.

La fel s-a întâmplat și în alte județe sărace. În comuna Gorbănești, din județul Botoșani, autoritățile au investit 125.000 de euro în toaletele de la școala din localitate, în care învață aproximativ 250 de elevi.