DIN TRANSILVANIA

Tabără de explorare speologică în Peștera Izvorul Tăușoarelor

,,Asaltul Tăușoarelor”, tabără de explorare speologică aflată la a treia ediție, se va desfășura în peștera din Munții Rodnei în perioada 27-29 iulie 2018.  Potrivit Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud care deține custodia acestei peșteri, obiectivele taberei sunt: cartarea Galeriei Pepitelor din dreapta Galeriei de Înaintare, sub Cascada Triplă, cățărarea și explorarea unor hornuri din Galeria de Înaintare (aval de Cascada Triplă,) epuizarea potențialului de dezvoltare al cavernamentului, între Puntea Mare și ”La cană” (intersecția cu Galeria Alpiniștilor).

Izvorul Tăușoarelor este cea mai adâncă peșteră din România (413,5 m) și una dintre cele mai importante sub aspect științific prin prezența ,,bilelor de Tăușoare” (noduli din calcar), a florilor de piatră (,,anthodite”), a mirabilitului (mineral foarte rar în peșteri), a depositului fosilifer de Ursus Spelaeus (urs de peșteră) și a elementelor faunistice (printre care 10 000 de lilieci).

Descoperită în anul 1955 de învățătorul Leon Bârte, Peștera Izvorul Tăușoarelor este rezervație științifică – clasa de protecție A, ceea ce înseamnă că nu poate face decât ,,obiectul explorărilor speologice, cercetării ştiinţifice sau turismului ecologic, pe bază de autorizaţii şi în limitele stabilite de regulamentele şi planurile de management”. În anul 2007, Peștera Izvorul Tăușoarelor a fost inclusă în Rețeaua Ecologică Europeană ,,Natura 2000”.

Foto: FB Peștera Izvorul Tăușoarelor

Fotografia postată de Peștera Izvorul Tăușoarelor.

Fotografia postată de Peștera Izvorul Tăușoarelor.

Fotografia postată de Peștera Izvorul Tăușoarelor.