Tablou de iarnă superbă pe malul răului Someș. FOTO

de Mihai Sărmășan

Hidrolog în cadrul Sistemului de Gospodărire al Apelor Bistrița-Năsăud, Andreea Reman este pasionată de fotografie, iar în activitatea pe care o desfășoară surprinde adesea instantanee unice , așa cum sunt si imaginile superbe care se pot vedea în aceste zile pe malul râului Someșul Mare în zona orașului Beclean din județul Bistrița-Năsăud.

Din punct de vedere istoric, Someşul este socotit ca fiind râul de aur, iar din punct de vedere lingvistic derivă din Samus, ce s-ar traduce prin cuvintele învolburat , agitat, dezordonat. Râul Someşul a fost perceput preponderent negativ de către comunitate datorită deselor revărsări. Tocmai de aceea, amenajările şi reamenajările successive ale râului au fost centrate mai degrabă pe ameliorarea riscului de inundaţii, decât pe conservarea vegetaţiei riverane şi a faunei.

Someşul este al cincilea râu ca mărime şi debit din România. Acesta are o lungime de peste 465 km, dintre care 376 km sunt pe teritoriul României. Someşul se varsă în Tisa, pe teritoriul Ungariei. Suprafaţa totală a spaţiului hidrografic Someş-Tisa este de 22380 km2, reprezentând o pondere de 9,4 % din suprafaţa ţării. Cei mai importanţi afluenţi ai Someşului sunt: Şieu, Almaş , Lăpuş şi Someşul Mic.

Din punct de vedere administrativ, spaţiul hidrografic Someş-Tisa se întinde pe teritoriul a 7 judeţe: Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsaud, Maramureş, Satu Mare, Alba şi Bihor. Ponderea ultimelor două este nesemnificativă.

foto credit: Andreea Reman

Recommended For You

About the Author: Sarmasan Mihai