LIFESTYLE

Tablou în culori de toamnă în Munții Bârgăului. FOTO

de Mihai Sărmășan

Farmecul acestor munti se lasa greu descoperit, putini fiind aceia care isi pot contura o imagine de ansamblu asupra factorilor ce converg la atractivitatea tinuturilor de aici. 

La adapostul reliefului pestrit acest tinut nasaudean atrage prin cochetele asezari ale Bargaielor (durate pe prispele joase ale muntilor), prin paduri falnice, prin poieni si pasuni idilice aparute pe plaiuri linistite, prin tinuta mandra a Heniului si a altor culmi de unde se pot scana orizonturi alpine intuite din perspective mai mult decat inedite. Oameni calzi si primitori insufletesc gospodariile insirate printre fanete si livezi, iar salasele si stanele de la inaltime sunt puncte de popas animate de ospitalitatea inerenta mesagerilor milenarei traditii a oieritului.

Pentru curiosii cu resurse de timp limitate, cu precadere dinspre localitatea Prundu Bargaului se pot realiza ascensiuni rapide, de o zi lumina, pana pe varful cu pricina si inapoi insa, personal, nu-mi puteam refuza deliciul unei drumetii intinse pe parcursul unui week-end pentru a lua contact pe deplin cu profunzimea necunoscutelor inaltimi nasaudene.

foto credit: Facebook Albert Gavrilă