LIFESTYLE

Tânără din Cluj, militar în armata SUA: ,,Din prima zi, în Afganistan, abia am așteptat să-i întâlnesc pe militarii români”

Departe de țară, în teatrul de operații din Afganistan, românii se caută, chiar dacă servesc în armate diferite. Deși poartă pe umăr drapelul altor țări, inima le rămâne numai la România. Este și cazul unei tinere, Roxana Șuteu Furman, originară din Cluj-Napoca, militar în armata Statelor Unite ale Americii.

 

Deși a visat de mică să ajungă militar al Armatei României, destinul a purtat-o peste Ocean, într-o vizită scurtă, unde l-a întâlnit pe cel care avea să-i devină soț. S-au căsătorit în 2006, iar în 2013, Roxana a intrat în forțele aeriene și a jurat sa-și aperere noua țară -SUA. Recent, a fost dislocată în teatrul de operații din Afganistan. A acceptat misiunea când militarii americani, colegii ei, i-au spus că în teatru o să întâlnească mulți militari români care-și servesc țara la cel mai înalt nivel de profesionalism. Ajunsă în Baza Militară Aeriană din Kandahar, Roxana povestește că a așteptat din prima zi să-i întâlnească pe militarii români.
 
„Am ajuns în Afganistan, evident, cu puțină teamă în legătură cu ceea ce se întâmplă în lume, dar colegii  mei, care au fost înaintea mea m-au consolat, știind că sunt româncă. M-au încurajat că în Kandahar sunt români despre care au avut numai lucruri bune de spus despre ei. Din prima zi în care am ajuns în Baza  Aeriană Kandahar am fost nerăbdătoare să întâlnesc militari români. Când am văzut steagul pe  uniformă instinctul meu a fost să vorbesc românește și să le spun tuturor Salut, ce faci?”, a declarat  Roxana pentru armataromaniei.

 

S-a împrietenit rapid cu militarii Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”, aflați acum în teatrul de operații din Afganistan, de la care află amănunte despre România. Întrebată ce înseamnă pentru ea, România, aceasta a răspuns, pentru sursa citată: Este copilăria mea…”, iar după câteva secunde de tăcere, cu lacrimi în ochi mi-a povestit cum mergea la colindat „cu straița, așa se zice la noi în Transilvania”.

 

Pentru românii de acasă, potrivit armataromaniei, Roxana are următorul mesaj: „Să fie mândri de toți românii care fac un sacrificiu pentru țară, pentru curajul pe care-l au atunci când își riscă viața, pentru libertate, pentru o viață mai bună. Îi iubesc pe toți de acasă și vreau să fie mândri de ei”, 

 

Foto: Lt Gabriel Chiriloiu-MApN