Târg de Carte la Frankfurt, avanpremieră pentru Leipzig 2018

Ministerul Culturii și Identității Naționale asigură participarea României la Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai important eveniment de acest gen din lume, care se desfășoară în perioada 11-15 octombrie 2017.

La Frankfurt este prezent și Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii și Identității Naționale. Acesta va participa atât la evenimentele organizate la standul României, cât și la o reuniune informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană, organizată în marja Târgului de Ministrul Culturii din Republica Franceză, doamna Françoise Nyssen, și Comisarul Guvernului Federal pentru Cultură și Media al Republicii Federale Germania, doamna Monika Grütters. Tema reuniunii o reprezintă ,,Revigorarea Europei prin Cultură”.

Pentru România, Târgul de Carte de la Frankfurt reprezintă o avanpremieră pentru cel de la Leipzig de anul viitor, la care țara noastră va avea, din nou, după 20 de ani, statutul de țară invitată de onoare. De altfel, Oliver Zille, directorul Târgului de la Leipzig, va participa la o conferință de presă ce va avea loc vineri, 13 octombrie, în cadrul căreia va fi prezentat programul evenimentelor de la Leipziger Buchmesse 2018.

,,În lumea editorială se spune că: ,,dacă vii la Târgul de la Frankfurt, atunci exiști!”. Dar România nu participă la acest târg, cel mai mare din lume, doar pentru a demonstra că există, ci pentru a arăta lumii că literatura sa rămâne la un nivel înalt. Anul viitor, în martie, România va fi Țară invitată de onoare a Târgului de Carte de la Leipzig și vom avea un amplu program de evenimente. După exact 20 de ani, este o onoare să putem reveni în lumina reflectoarelor la Leipzig”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul culturii și identității naționale.

Sponsori: Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești.

Programul evenimentelor:

Miercuri, 11 octombrie

Deschiderea standului național.

Vineri, 13 octombrie

15.00 – 16.00

Avanpremiera traducerii volumului de poezie Lecția de anatomie (editura Pop Verlag)

Participă: E.S. domnul Emil Hurezeanu, Georg Aescht (traducător), Traian Pop (editor).

Organizatori: Pop Verlag, Ministerul Culturii și Identității Naționale

17.00

Conferință de presă, urmată de un cocktail la standul României, pentru a prezenta programul evenimentelor la Târgul de Carte de la Leipzig, ediția 2018.

Invitați: E.S. domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Republica Federală Germania, Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, Mirel Taloș, vicepreședinte ICR, Oliver Zille, directorul Târgului de Carte de la Leipzig.

Organizator: Ministerul Culturii și Identității Naționale

Sâmbătă, 14 octombrie

10.00 – 12.00

MATRIX – Întâlnire literară internațională cu autori din Germania, Turcia, Georgia și România. Participă: Denisa Comănescu, Kira Mantsu, Gerhardt Csejka, Jan Cornelius și Katharina Kilzer

Organizator: Pop Verlag

12.00 – 13.00

Lansare de carte: Fantoma din moară de Doina Ruști (Klak Verlag 2017). Participanți: Doina Ruști, Jörg Becken (directorul Klak Verlag), Jan Cornelius (moderator).

Organizator: Ministerul Culturii și Identității Naționale

13.00 – 15.00

Întâlnire literară Germano-Georgiano-Română. Autori, texte și cărți din România, apărute sau în curs de apariție in editura Pop, în dialog cu autorii, textele și cărțile apărute sau în curs de apariție ale colegilor germani, la aceeași editură. Participă autorii: Christian Schenk, Uli Rothfuss, Ursula Teicher Maier, Traian Pop Traian, Adriana Carcu, Horst Samson și Irma Schiolaschwilli.

Antologie de poezie română: George Bacovia, într-o nouă traducere. Lectură și discuție cu traducătorul Cristian Schenk și cu editorul Traian Pop.

Organizator:  Pop Verlag

15.00 – 16.00

Există o piaţă de export pentru literatura română?

Masă rotundă pe tema antologiilor de literatură română ce urmează să apară în limba germană până la Târgul de Carte de la Leipzig 2018, când România va avea statutul de țară invitată de onoare.

Participanți:  Daniela Duca, Bogdan-Alexandru Stănescu, Radu Vancu, Thomas Geiger (editor), Thorsten Arendt (editor), Traian Pop (editor), Georg Aescht (traducător), Ernest Wichner (moderator).

Organizator: Ministerul Culturii și Identității Naționale

16.00 – 17.00

Lansarea volumului bilingv româno-german Mosaik/Mozaic, aparținând autoarei germane de origine română Liane Focșa, publicat la editura Vremea. Apărută în frumoase condiții grafice la editura Vremea, cartea este o culegere de proze scurte, inspirate din experiența de viață și călătoriile autoarei.

Participanți: Liane Focșa (autor), Silvia Colfescu (editor), Jan Cornelius (moderator, traducător).

Organizator: Editura Vremea

Update.

În imagine echipa ministerului culturii. Ministrul Lucian Romașcanu: ,,O întâlnire bilaterală extrem de utilă cu Madame Francoise Nyssen, ministrul culturii din Franța.

Apoi o sesiune de discuții practice și generatoare de speranțe pentru abordarea comună a temelor importante ale domeniului cultural cu miniștrii culturii din Germania, Grecia, Belgia, Luxemburg, Croația și Slovenia împreuna cu Dna Petra KAMMEREVERT, președintele comisiei de cultură a Parlamentului European”.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.