DIN TRANSILVANIA

Târgu-Mureș. Primarul Dorin Florea va candida pentru președinția Consiliului Județean Mureș

Primarul municipiului Târgu-Mureș, Dorin Florea, a anunțat că va candida pentru președinția Consiliului Județean Mureș. Florea a condus orașul timp de 20 de ani, câștigând de fiecare dată în fața UDMR.

Într-un mesaj pe Facebook, Dorin Florea a anunțat că va intra în cursă din postura de independent.

“Un județ ca un oraș!

Programul meu de dezvoltare a județului Mureș în calitate de președinte al Consiliului Județean, pentru următorii patru ani, include toate zonele și va fi realizat conform specificitățiilor acestora.

Pentru a fi în permanență în contact cu cetățenii și nevoile lor, voi deschide în primele două luni ale mandatului de președinte al Consiliului Județean, birouri de lucru în orașele Sighișoara, Târnăveni și Reghin.

Am luat această decizie pentru a putea înțelege mai bine problemele cetățenilor, stând de vorbă cu toate categoriile socio-profesionale din fiecare oraș, pentru a putea elabora și aplica proiecte specifice localităților respective.

Cele mai importante proiecte de dezvoltare pe care le voi aborda în calitate de președinte al Consiliului Județean Mureș sunt următoarele:

1. Proiectele de infrastructură rutieră, feroviară și aeroportuară

– centuri ocolitoare pentru Târgu Mureș, Sighișoara și Reghin, două localități cu un tranzit mare, sufocant pentru traficul rutier;

– realizarea unui tronson de drum rapid pe malul râului Mureș pe ruta Reghin – Târgu Mureș – Aeroport.

– realizarea în regim de urgență a studiilor privind trei pasarele (zona Combinatului Azomureș, Sângeorgiu de Mureș și Ernei) care trebuie coroborate cu proiectele de infrastructură mare, cum ar fi autostrada A3, linia CFR, centuri ocolitoare și drumuri rapide astfel încât traficul rutier interurban să fie facil;

– pentru eficientizarea infrastructurii feroviare din județul Mureș și crearea de legături cu liniile electrificate din alte județe, consider că este necesară elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru ruta Deda – Reghin – Târgu Mureș – Ungheni. Ungheni va deveni un punct nodal cu accesul facil la autostradă, aeroport și linia ferată de viteză Ungheni-Târgu Mureș, Ungheni-Războieni. Consider de o importanță uriașă calea ferată și pun accentul mai ales pe transformarea ei în cale de viteză, deoarece va fi, în scurt timp, viitorul transportului în Europa.

– totodată, acest studiu trebuie să prevadă reabilitarea căii ferate din Târgu Mureș, mutarea acesteia de partea cealaltă a râului Mureș și electrificarea ei;

– scoaterea de urgență a drumului european E60 din localitățile Luduș și Iernut;

– studiu privind transformarea drumului județean Târgu Mureș-Cluj prin Râciu, în drum rapid care leagă astfel cele două aeroporturi: Aeroportul Târgu Mureș și Aeroportul ”Avram Iancu” din Cluj;

2. Infrastructura serviciilor publice

– având în vedere specificul orașului Sighișoara, acesta fiind inclus în patrimoniul UNESCO, voi derula programe culturale care să atragă un număr mare de turiști din țară, dar și din străinătate;

– pentru Târnăveni voi concepe proiecte privind identificarea oportunităților de dezvoltare a platformei industriale, specifice orașului;

– punerea în aplicarea a studiului privind dezvoltarea Aeroportului Târgu Mureș, studiu elaborat în anul 1998 încă din perioada când mă aflam în funcția de prefect. Acest studiu se referă atât la funcționalitatea aeroportului cât și la posibilitățile de dezvoltare a zonelor din jurul acestuia.

– în ceea ce privește proictele de urbanism este nevoie de o bună colaborare între administrațiile municipiului Târgu Mureș și cele ale localităților limitrofe, care permit realizarea de construcții haotice, fără să prevadă și căi alternative de acces pe teritoriul municipiului Târgu Mureș, valabil pentru toate localitățile mari;

– modernizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă a municipiului Târgu Mureș prin aducțiunea de apă de la Răstolița, precum și finalizarea proiectelor privind alimentarea cu apă a localităților din zona de câmpie;

– împreună cu fermierii mureșeni voi demara proiecte privind reabilitarea depozitelor de colectare și păstrare a produselor agricole românești, pentru o mai bună exploatare a acestora, care să ducă la o creștere a profitabilității lor.

– din punct de vedere al educației voi susține înființarea unei universități tehnice la Târgu Mureș, în colaborare cu specialiști din Germania, deoarece îmi doresc să redau prestigiul fostei universități ”Petru Maior”, în domeniul ingineriei și tehnologiei.

– voi ceda de urgență patrimoniul Consiliului Județean Mureș administrațiilor locale. Consider că nu există nici un argument pentru care Consiliul Județean să dețină în patrimoniu imobile ale unor instituții care ar trebui administrate de autoritățiile locale. Președintele de Consiliu Județean trebuie să fie o persoană care sprijină primarii în implementarea proiectele lor, să aibă viziuni de dezvoltare pe termen lung, cât și un nivel cultural ridicat, capabil să înțeleagă importanța strategiilor care trebuie elaborate în această perioadă și nu doar calități de gospodar.

– voi susține, de urgență, promovarea unei legislații privind zona periurbană, în cadrul asociațiilor consiliilor județene, care să contribuie la dezvoltarea localităților din toată țara.

Toate aceste proiecte se pot realiza doar dacă între primarii din județ și președintele de Consiliu Județean va exista o colaborare strânsă, iar relațiile dintre aceștia să fie bazate pe armonie și nu pe orgolii politice sau compromisuri politice ciudate și lipsite de transparență.

Sunt convins că înțelegând cele enumerate mai sus, câștigăm o etapă de mult timp dorită de toți locuitorii orașului și județului”, a menționat actualul primar.